Észszerű cselekvésre kérte Mariano Rajoy a katalán elnököt

Olyan döntések születhetnek, „amelyeket jobb lenne sosem megtenni” – szögezte le.

MN
2017. 10. 18. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyetlen, amit kérek, hogy cselekedjen észszerűen, kiegyensúlyozottan, helyezze előtérbe minden állampolgár, a spanyolok összességének és a katalánok összességének általános érdekeit” – fogalmazott a kormányfő, aki Jordi Xuclá, a függetlenségi Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) képviselőjének kérdésére adott választ a törvényhozásban.

A katalán képviselő azt kérdezte, hogy Mariano Rajoy szerint megoldja-e Katalónia problémáját a Carles Puigdemont katalán elnök által felkínált párbeszéd elutasítása és az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása. A passzus lehetőséget ad akár Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére is.

A spanyol miniszterelnök válaszában arra kérte a PDeCAT képviselőjét: tegyenek erőfeszítéseket a katalán elnök meggyőzésére, hogy ne okozzon még több problémát, különben „kötelezi a kormányt olyan döntések meghozatalára, amelyeket jobb lenne sosem megtenni” – írja az MTI.

Carles Puigdemont múlt hét kedden a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette. Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg. Carles Puigdemont válasza ennek lejárta előtt mintegy másfél órával nyilvánosságra került, de ebben sem adott egyértelmű feleletet a kérdésre, viszont párbeszédre kérte Mariano Rajoyt.

A spanyol kormányfő aznap újabb levelet küldött a katalán elnöknek, amelyben kifejtette, hogy a törvényességhez való visszatérés megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet. Felhívta az elnök figyelmét arra, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére és visszatérni a törvényességhez. A spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a második, csütörtöki határidőig sem kapja meg a várt választ Barcelonából.

Egyébként nemcsak a híveit, de a politikai ellenfeleit, a madridi vezetést és a világ közvéleményét is sikerült meglepnie és összezavarnia a katalán elnöknek a múlt héten, kedd este a parlamentben elmondott beszédével.

Az alkotmány 155-ös cikke csupán azt határozza meg, hogy ha a kormány azt alkalmazni akarja, akkor javasolt intézkedéseinek listáját el kell küldenie a parlament felsőházának, a szenátusnak, amely megvitatja azokat, majd pedig szavaz róluk. Carles Puigdemont korábban meglepetését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a spanyol kormány kész alkalmazni a 155-ös cikket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.