Indulnak az előre hozott parlamenti választásokon a katalán kormány pártjai

Azt, hogy december 21-én vállalják a megmérettetést a pártok, Barcelonában jelentették be.

MTI
2017. 10. 30. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem félünk a szavazóurnáktól” – jelentette ki az MTI szerint Sergi Sabria, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szóvivője a párt vezető testületének ülését követően.

Mint mondta, azért döntöttek a választási részvétel mellett, hogy „megőrizzék ezt a törékeny köztársaságot”, annak ellenére, hogy a választást „illegitimnek” tartják, mivel Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta ki.

A volt katalán kormány másik pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szintén a választási részvétel mellett döntött hétfőn, amit Marta Pascal a párt nevében a katalán intézmények megvédésével indokolt.

A függetlenségi pártok arról még nem döntöttek, hogy megújítják-e együttműködésüket, amelyet a legutóbbi, 2015-ös helyi parlamenti választásokra kötöttek. Akkor Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva indultak és nyertek, majd alakítottak kormányt Katalóniában.

Ismert, a választásokat a spanyol vezetés írta ki, miután – a katalán függetlenség kikiáltása után – feloszlatták a katalán kormányt, a parlamentet, majd hétfőn bejelentették, lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.