James Bond nyomában a mexikói halottak napja

Mexikóban gyász helyett óriási ünnepléssel emlékeznek halottaikra. Meg egy csipetnyi Hollywooddal.

Magyar Nemzet
2017. 10. 29. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második éve rendezik meg Mexikóvárosban a halottak napi parádét, amin maskarába öltözött emberek, óriási csontvázak, zenészek, táncosok vonulnak végig a város egyik főútján. Idén a szeptemberi, 228 életet követelő földrengés áldozatai előtt tisztelegtek a résztvevők. A menetet egy sisakokból, csákányokból és kőtörmelékből épített, ököl formájú szobor vezette fel – annak a jelképe, ahogy a katasztrófa után a mentőalakulatok feltartott ököllel kértek csendet, hogy hallhassák a romok alól kihallatszó segélykéréseket.

Mexikóban régi hagyománya van a halottak napi emlékezésnek, de a mexikóvárosi parádé új találmány. Az ötlet valójában egy 2015-ös James Bond-film, a 007: Spectre – A fantom visszatér nyitójelenetéből származik, melyben a főhős egy ilyen látványos ünnepségen tűnik fel.

A mexikói kormány pénzt sem sajnálva úgy gondolta, hogy életre keltik a hollywoodi mozit, hogy turistákat vonzzanak a városba. Egyelőre úgy tűnik, számításuk bejött, hiszen míg tavaly a hivatalos statisztikák szerint 200 ezren voltak kíváncsiak a felvonulásra, idén már 300 ezerre tették a számukat. A szervezők ugyanakkor siettek leszögezni, hogy az esemény több, mint a film lemásolása.

Általában a halottak napja persze itt is személyesebb, intimebb. Viszont más, mint Európában. Szerintük a halál alkalom az élet ünneplésére, így Mexikóban a nap inkább vidám, színpompás. A halotti kultusz a mexikói kultúra része, a Día de los Muertos, a halottak napja és a Día de los Fieles Difuntos, a mindenszentek napja harsány vidámsággal telik. Ez a szokás az aztékokig nyúlik vissza; a hagyomány szerint a halottak ilyenkor egy napra visszatérnek szeretteikhez látogatóba. A halál ábrázolása Mexikóban egyrészt barátságos, másrészt félelmetes, mint a Catrina, a vigyorgó, jól öltözött, kalapos csontvázfigura és a kaszát tartó, csuklyás – bár gyakran igen színesbe öltöztetett – Santa Muerte.

Sötétedés után a családtagok, rokonok, barátok fölkeresik a temetőben hozzátartozóik sírját, földíszítik az elhunyt fotóival, szentek képeivel, virágokkal, kedvenc ételeikkel, sok-sok mécsest gyújtanak, és emellett gitároznak, énekelnek. A halottak tiszteletére emelt színes oltáron olyan dolgok kapnak helyet, mint a cukorból készült koponya, a tökből készült édesség és a tequila.

A mexikói halottak napját az UNESCO 2003-ban felvette az emberiség szellemi és kulturális örökségei közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.