Kiéleződtek a harcok a pesmergák és az iraki kormányerők között

A kurd fővárostól mintegy ötven kilométerre folyik a csata.

MN
2017. 10. 20. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirkuk térségében az elmúlt néhány napban kiújultak a harcok a pesmergák és az iraki erők között. Pénteken is Erbíltől, a kurd fővárostól ötven kilométerre zajlottak összecsapások, az utolsó olyan Kurdisztánon kívüli területen, mely a pesmergák ellenőrzése alatt áll – nyilatkozta egy biztonsági tisztviselő a France24 francia hírtelevízió tudósítása szerint. A szeptember 25-i népszavazástól azt várták, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítik a bagdadi vezetést, ám valójában megtorlás következett.

A bagdadi csapatok múlt vasárnap szorították ki a kurd erőket az olajban gazdag területekről. Az iraki hadsereg a Kirkuk melletti katonai bázis visszafoglalása mellett a környék olajmezőire összpontosít, melyet 2014-ben vettek birtokba a kurdok. 

Erbíl kormányzója, Nawzad Hadi újságíróknak pénteken azt mondta, hogy a térség biztonságos, mivel az összecsapások ötven-hatvan kilométerre vannak a várostól. Megnyugtatóan igyekezett szólni arról, hogy a Kirkukban történtek máshol a régióban nem ismétlődnek majd meg, a pesmergák legyőzik az iraki sereget. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.