Lemondott egy katalán miniszter

Santi Vila volt a leghangosabb ellenzője a katalán elszakadás teljes deklarációjának.

MTI
2017. 10. 27. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntését azzal indokolta, hogy kudarcot vallottak az erőfeszítések, amelyek a Spanyolországtól elszakadni próbáló Katalónia és Madrid konfliktusának tárgyalásos rendezését célozták.

Santi Vila volt a katalán kormányon belül a leghangosabb ellenzője az elszakadás teljes deklarációjának.

„Megint kudarcot vallottak párbeszédet szorgalmazó erőfeszítéseim. Remélem, hogy az utolsó pillanatig hasznára voltam Carles Puigdemont elnök kabinetjének és a katalán népnek” – írta Twitter-üzenetében Vila.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Vila az első, aki lemondott Puigdemont regionális kormányából.

Lemondásában főszerepet játszhatott a csütörtöki nap, amelyen Madriddal dacolva Carles Puigdemont katalán elnök mégsem írt ki előzetes választásokat a szakadár spanyol régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, 90 százalékuk, 2,02 millióan támogatták az elszakadást Spanyolországtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.