Másfél millió dollárért kelt el Einstein kézirata

Kétezer dollárról indult a licit Albert Einstein 95 évvel ezelőtti kéziratáért.

MTI
2017. 10. 24. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért kelt el kedden egy jeruzsálemi árverésen, a két rövid mondatból álló kézirat értékét 5000–8000 dollár között becsülték – jelentette be a jeruzsálemi Winner’s aukciósház. A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét. A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadókörúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefuttatás röviddel azután készült, hogy Einsteint a Nobel-díj-bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat, és a tudós népszerűsége a tudományos körökön túl is egyre nőtt.

A küldönc a tokiói Imperial Hotelben lakó Einsteinnek egy üzenetet hozott. Azt nem tudni, hogy nem fogadott el borravalót, vagy Einsteinnek nem volt aprópénze, de a fizikus nem hagyta őt üres kézzel távozni, és két kis üzenetet vetett németül papírra – mondta korábban az eladó, a küldönc egy rokona. Az egyik papíron az állt, hogy „a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása”. A másikon az olvasható: „ahol akarat van, ott út is van”. Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat „többet fog érni, mint egy normál borravaló” – közölte Gal Wiener, az aukciósház elnök-vezérigazgatója. Wiener elmondta, hogy a licit 2000 dollárról indult, és gyorsan szárnyalt, de így is 25 percig tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.