Mégis lesz második forduló a szlovén elnökválasztáson

Mégsem tudta megszerezni Borut Pahor a vasárnapi első fordulóban a szavazatok több mint felét.

MTI
2017. 10. 22. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén választási bizottság által közzétett adatok szerint Borut Pahor a voksok 47,19 százalékát, legfőbb riválisa, a szintén függetlenként induló, baloldali Marjan Sarec a szavazatok 24,91 százalékát szerezte meg 96 százalékos feldolgozottság mellett. Eszerint ők mérkőznek meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet november 12-én tartanak.

Pahor a hivatalos eredmények közzététele után adott első nyilatkozatában elismerte, hogy második fordulóra lesz szükség. „Készen álltunk erre az elejétől fogva” – mondta, majd hozzátette: biztos a győzelmében, de keményen kell dolgoznia.

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le a voksát, a teljes részvétel 43 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint.

Az urnazárást követően az előrejelzések még Pahor első fordulós győzelmét valószínűsítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.