Mi derülhet ki a Kennedy-aktákból?

Trumpra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy vessen véget a több mint ötven éve tartó titkolózásnak.

B. Kovács Gergely
2017. 10. 24. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön Donald Trump kezdeményezésére feloldják a Kennedy-akták titkosítását. Ezek több ezer olyan dokumentumot tartalmaznak, amelyeknek köze lehet a néhai elnök meggyilkolásához.

1992-ben lépett életbe a Kennedy-feljegyzések törvénye, amelynek keretében egyetlen gyűjteményben csoportosították a milliónyi oldalt számláló dokumentumokat. Akkor úgy szabták meg a törvényt, hogy 25 év múlva lesz feloldható a titkosítás, de a törvény lehetőséget biztosít az FBI és a CIA számára, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kérje annak meghosszabbítását. Most úgy fest, mégis feloldják azt, bár nem tudni még, korlátozásokkal teszik-e. Trumpra egyre nagyobb nyomás nehezedett a történészek és a sajtó részéről, hogy vessen véget a több mint ötven éve tartó titkolózásnak, bár a rossz nyelvek szerint a CIA igazgatója, Mike Pompeo ennek ellenkezőjére szerette volna rávenni.

Roger Stone, az elnök bizalmasa és tanácsadója személyesen is sürgette Trumpot, hogy segítsen fényt deríteni az igazságra. Stone-nak az a sejtése, hogy a CIA képezte ki Lee Harvey Oswaldot, John Fitzgerald Kennedy elnök feltételezett gyilkosát. Könyvet is írt arról az összeesküvés-elméletéről, hogy Lyndon B. Johnson alelnöknek köze lehetett a merénylethez. Roger Stone minden információját megosztotta Trumppal, aki elmondása szerint „csupa fül volt”.

A Kennedy-gyilkosság 1963. november 22-én rázta meg az Egyesült Államokat és a világot, és azóta sem szűnt meg a feltételezés, hogy az ellenlábas republikánus pártnak is része lehetett benne. Magától Trumptól sem állhat távol ez az elmélet, hiszen a 2016-os kampány során azt vetette oda pártbeli ellenlábasának, Ted Cruznak, hogy annak apja kapcsolatban állt Oswalddal. Trump azóta sem magyarázta meg, miért mondta ezt, és bocsánatot sem kért.

A Kennedy-gyilkosságban elmélyült szakértők úgy sejtik, nagyjából 3100 új, korábban sehol sem közzétett dokumentum kerülhet napvilágra, és ezek kitérnek majd az amerikai hírszerzés szerepére is. Oswaldot, akivel két nappal a merénylet után végzett Jack Ruby, egy night club tulajdonosa, szemmel tartotta a CIA is. Két hónappal a gyilkosság előtt hat napot töltött Mexikóban, és többen is úgy vélik, kapcsolatban állt a kubai diktatúrával, illetve a szovjetekkel. A New York Times egykori újságírója, Philip Shenon könyvet írt a gyilkosságot kivizsgáló Warren-bizottság tevékenységéről, és szerinte egyértelműen a mexikói út lesz a hiányzó láncszem a történetben. Számára az a legnagyobb kérdés, hogy ha Oswaldot szovjet és kubai kapcsolatai miatt szemmel tartotta a CIA, és tudták róla, hogy veszélyes, miért engedhették mégis, hogy az események az ismert módon alakuljanak.

Ugyanakkor a történészek szerint a titkosítás feloldása nem állítja majd a feje tetejére az ügy megítélését. Gerald Posner könyvet írt Oswaldról és annak a gyilkosságban betöltött szerepéről Case Closed: Lee Harvey Oswald and the Assassination of JFK, címmel, és ma is úgy véli, Oswald egyedül követte el a gyilkosságot. Szerinte inkább azért fontos az akták feloldása, mert ki fog derülni, miként vett részt a CIA és az FBI a nyomok eltüntetésében. Úgy látja, Oswald és a titkosszolgálatok együttműködtek, de eredendően Fidel Castro meggyilkolására „szerződtek”, akit aztán hét kísérlet során még csak megsebesíteni sem sikerült. Szerinte ezek után fura lenne, ha pont ők követik el a tökéletes gyilkosságot Dallasban. Oswald esetleg önállósíthatta magát, és az akták feloldása inkább a kubai diktátor elleni merényletek tervéhez vihet közelebb.

Ken Hughes, a Virginia Egyetem professzora ezt annyival egészítette ki, hogy Ngô Đình Diệm, Dél-Vietnam első elnöke is célpont lehetett.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az összeesküvés-elméleteket amúgy elutasítók is kíváncsian várhatják az akták titkosításának csütörtöki feloldását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.