„Mind Katalónia vagyunk!” – több százezren tiltakoztak Barcelonában

Több százezren tiltakoztak Barcelonában a katalán függetlenségi nyilatkozat ellen.

MTI
2017. 10. 29. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mind Katalónia vagyunk!\" – ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet, amely 1,1 millióra becsülte a résztvevők számát, míg a városi rendőrség 300 ezer tüntetőről adott tájékoztatást.

A Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, illetve azokat egy közös szívbe foglaló transzparensekkel és léggömbökkel vonultak az belvárosi utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek.

„Szavazunk\", „Éljen Katalónia, Éljen Spanyolország!” – skandálták, és a pénteken leváltott katalán elnökre utalva azt kiabálták: „Börtönbe Puigdemonttal!”

A felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetői haladtak.

Miquel Iceta, a katalán szocialisták vezetője újságíróknak elmondta: most arra van szükség, hogy sok ember nagyon világosan kimondja: nem fogadja el az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, nem fogadja el Spanyolország megosztását.

Inés Arrimadas, a Ciudadanos politikusa arra kérte a katalánokat, hogy a következő helyi parlamenti választásokon – amelyet december 21-ére írt ki a spanyol miniszterelnök – tömegesen menjenek szavazni, hogy „megnyerjük a jövőnket”.

„Ha mindannyian elmegyünk szavazni december 21-én, a függetlenségpártiak nem fognak újra kormányozni Katalóniában” – mondta Xavier García Albiol, a PP helyi vezetője.

A tüntetés alkalmából felállított színpadon közéleti személyiségek váltották egymást, voltak, akik videoüzenetet intéztek az egybegyűltekhez.

A felszólalásokban az együttélés, az egyetértés mellett emeltek szót, elutasítva a függetlenségpártiak törekvéseit a katalánok megosztására. Emellett a decemberi előre hozott választásokon való részvétel fontosságról beszéltek, és voksolásra buzdítottak.

Rövid időn belül ez a második nagyszabású, egységpárti felvonulás Barcelonában, legutóbb október 8-án vonult utcára az úgynevezett csendes többség, azok, akik korábban sosem tüntettek emiatt Katalóniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.