Nagyon sok hó hullott Erdély hegyeiben

Van olyan hely, ahol 40 centi a hó vastagsága.

MN
2017. 10. 08. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vastag hóréteg képződött az elmúlt huszonnégy órában a romániai Déli-Kárpátok magas hegyein és a Székelyföldet határoló Kárpát-kanyarban.

A romániai meteorológiai szolgálat honlapján elérhető adatok szerint a legvastagabb hótakarót a Bucsecs hegységben, a 2505 méteres Omu-csúcs közelében mérték. Itt 90 centiméter a hóréteg vastagsága. A Transzbucsecs magashegyi úton nagy nehézségek árán sikerült kiszabadítani a hó fogságából egy élő állatokat szállító teherautót.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a hasonló helyzetek megelőzésére ideiglenesen lezárta a Déli-Kárpátokat Szászsebestől délre átszelő Transzalpina magashegyi utat, amelyen a hóeltakarító munkagépeknek jelentős vastagságú hóréteget kellett félretolniuk.

Székelyföld keleti peremvidékén is havazott. A meteorológiai szolgálat vasárnap délután frissített hótérképe szerint a Kovászna megye határán fekvő, 1777 méter magas Lakóca csúcson 40 centiméter a hóréteg vastagsága.

A meteorológiai előrejelzés szerint hideg marad az idő a következő napokban, így várhatóan nem olvad el hamar a korán keletkezett hótakaró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.