Obama a „félelem politikája” ellen kampányolt

A volt amerikai elnök szerint az amerikai demokrácia a tét a kormányzóválasztáson.

MN
2017. 10. 20. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama volt amerikai elnök csütörtökön Richmondban, Virginia fővárosában kampányolt a demokraták kormányzójelöltje mellett, ahol kiemelte, hogy az amerikai demokrácia lesz a tét a novemberi voksoláson. A kampánygyűlésen több ezren vettek részt. Az Amerikában jelenleg uralkodó „félelem politikájáról” beszélt, azt hangoztatva, hogy a kormányzóválasztás az amerikai politika újraírásának kezdetét jelentheti. Obama szerint az amerikai társadalom elfordulóban van Donald Trump elnöktől és politikájától, annak ellenére is ezt gondolja, hogy az eddigi, négy időszaki választáson mindenütt republikánus politikusok győztek.

Mint mondta, fontos a részvétel, és voksolásra buzdította híveit, mert a demokrácia a tét. A kormányzóválasztással „messze hangzó üzenetet” kell küldeni egész Amerikának, s ennek az üzenetnek a „megosztottság politikája elutasítását kell jelentenie”.

„Visszautasítjuk a megosztottság politikáját. Visszautasítjuk a félelem politikáját. Mi olyan politikát hirdetünk, amely azt mondja, mindenki számít, mindenki megérdemel egy esélyt, mindenkinek megvan a maga méltósága és értéke, vagyis mi a remény politikáját hirdetjük” – fogalmazott szónoklatában Barack Obama. Fontosnak tartja, hogy az Egyesült Államok a világ vezetője maradjon, állítása szerint „a világ számít Amerikára, a világ minket tekint példának”. Virginiában Obama Ralph Northam jelenlegi kormányzóhelyettes, New Jersey-ben pedig Phil Murphy, az előző kormányzat berlini nagykövete mellett kampányolt. Az előrejelzések szerint New Jersey-ben szinte biztosra vehető a demokrata párti jelölt győzelme, míg Virginiában kétesélyes a voksolás: a Republikánus Párt színeiben Ed Gillespie, George W. Bush elnöki tanácsadója, a Republikánus Országos Bizottság jelenlegi vezetője elemzők szerint szintén győzelemre esélyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.