Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban

Legalább öt ember életét vesztette, és sokan megsebesültek.

MN
2017. 10. 31. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős robbanás volt Kabulban, Afganisztán fővárosának egyik diplomatanegyedében – írja a BBC. Sokan kórházba kerültek.

A dpa úgy tudja, egy tizenéves robbantotta fel magát, a kabuli rendőrség szóvivője szerint 12 vagy 13 éves lehetett az elkövető. A Reuters hírügynökség azt írja, legalább nyolcan vesztették életüket a merényletben, a dpa német hírügynökség ezt a számot ötre tette. A dpa arról tudósított, hogy huszonhárman sebesültek meg a robbanásban. Az eddigi információk szerint az áldozatok mind afgán állampolgárok, külföldinek nem esett baja.

A támadásra a keddi munkanap végén került sor, a kora esti csúcsforgalom idején – mondták szemtanúk.

A merénylethez az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet adta a nevét. A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség közölte: a támadó robbanóövet viselt.

Ha valóban az Iszlám Állam áll a merénylet mögött, az annak előjele lehet, hogy a terrorszervezet afganisztáni ága fokozza aktivitását abban az országban, amelyet már így is évek óta sújt véres polgárháború a tálib mozgalom és a nyugati támogatású kormány között. Az IÁ a tálibokkal és a kormányerőkkel is harcot folytat.

A tálibok sem riadnak vissza a robbantásos merényletektől, ám a gyakorlatilag gerilla hadviselést folytató mozgalom támadásainak kormányzati vagy katonai célpontjai vannak. Az IÁ merényleteit többnyire a civilek és a más felekezetekhez tartozó emberek elleni támadások jellemzik – írja az MTI.

Október 21-én ugyancsak Kabulban az afgán hadsereg legalább tizenöt katonája halt meg egy öngyilkos merénylő által elkövetett robbantásban, a hadsereg egyik kiképzőközpontja előtt. Alig egy nappal korábban Kabul nyugati részében, egy síita mecsetben robbantott egy öngyilkos merénylő legalább ötvenhat ember halálát okozva. A támadásért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a felelősséget. Aznap a nyugat-afganisztáni Gor tartományban is elkövettek egy robbantásos merényletet, ott egy szunnita mecset volt a célpont, a támadás legkevesebb harminchárom halálos áldozatot követelt.

Az utóbbi hónapok afganisztáni merényletei közül kiemelkedik az augusztusi, ugyancsak síita mecset ellen elkövetett támadás, amikor Kabulban több mint húszan haltak meg, illetve a májusi robbantás ugyanott, amelyben 150-nél is többen vesztették életüket és négyszázan megsérültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.