Petícióban követelnek több szülési szabadságot a francia apák

Az anyákkal egyenlő jogokat követelnek a francia apák.

MTI
2017. 10. 31. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfőhöz intéztek petíciót közismert személyiségek az apaszabadság meghosszabbításáért Franciaországban.

A Causette magazin honlapján közzétett felhívást azért írta alá negyven ismert francia férfi, hogy a jelenlegi 11 napról hat hétre növekedjen az apáknak járó pótszabadság gyermekük születésekor. „A nők szülési szabadsága nyolc hét, amelyből hat hét a születést követően jár. Ez az intézkedés az egyenlőség érdekében történne” – olvasható a szövegben.

Serge Hefez pszichiáter, az egyik aláíró a France Infónak elmondta, hogy három gyermeke születésekor „inkább klasszikus apaként viselkedett, aki sokat dolgozik és túl keveset foglalkozik a gyerekeivel”. Ő azért szeretné, hogy a születést követően ugyanannyi szabadság járjon az apáknak, mint az anyáknak, hogy a kérdés az egész társadalmat megérintse. „Újfajta férfiakat kell teremteni, akik készek megtanulni újfajta kompetenciákat, hogy foglalkozni tudjanak egy újszülöttel” – fűzte hozzá a pszichiáter.

A petíciót a magazin eljuttatja Emmanuel Macron államfőnek, Agnes Buzyn egészségügyi miniszternek és Marlene Schiappának, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.