Sorra ébrednek fel az Iszlám Állam alvó szupersejtjei

A terroristák mélyen a frontvonalak mögött, az ellenség hátországában foglalnak vissza területeket.

Majláth Ronald
2017. 10. 11. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt lépésre szánta el magát az Iszlám Állam (IÁ) azok után, hogy a szíriai kormányerők szeptember elején áttörték Dajr ez-Zaur körül az ostromzárat, majd célba vették a dzsihadisták új központját, el-Majadint. A terrorszervezet múlt évben likvidált szóvivőjéről, Abu Mohammad al-Adnaniról elnevezett hadművelet során a dzsihadisták szeptember végén visszafoglalták a kormányerőktől a Dajr ez-Zaurba vezető útvonal egy részét, de a korábban tőlük elvett asz-Szukna városát és a közelben lévő T–3 légibázist is tűz alá vették. A támadás erejét mutatja, hogy a terroristák az akciókban megölték a szíriai kormányerők legalább 58 tagját.

Ez azonban csak egy része volt annak az akciónak, amelynek fő célja az volt, hogy a szíriai kormányerők előrenyomulását lassítsák Kelet-Szíriában. Ugyanis szeptember 29-én el-Karjatejn városában – amely egyébként 150 kilométerrel a szíriai kormányerők frontvonalai mögött helyezkedik el – egyszer csak akcióba lépett az IÁ egyik sejtje, és elfoglalta az egész települést. A támadás váratlanul érte a kormányerőket, akik már korábban elhagyták a várost abban a tudatban, hogy a többségében keresztény lakosok most már biztonságban lesznek.

A csaknem tizenötezer lelket számláló el-Karjatejn jelentőségét az adja, hogy stratégiai helyen fekszik az ország északi és déli része között. Így annak ellenére, hogy kezdetben ki tudott maradni a kormányerők és a lázadók közti konfliktusból, később mindkét fél a saját céljaira használta a települést. A lázadók azon keresztül szállítottak fegyvert a harcosaiknak Damaszkusz felé, a kormányerők pedig innen küldtek erősítést az ország északi és nyugati részére.

2015 augusztusában azonban az IÁ elfoglalta a várost: a kormányerők és a dzsihadisták közti összecsapásban meghalt ugyan az ostromot vezető Abu Hasszán Al-Hatami, a terroristák végül győztek. Ezzel megkezdődött a helyi keresztények kálváriája: az iszlamisták már ebben a hónapban elraboltak 230 helyi civilt, köztük hatvan keresztényt.

De azok a keresztények sem jártak jobban, akiknek a terroristák először megkegyelmeztek. Nekik az IÁ felajánlotta: ha aláírnak egy behódolási szerződést, akkor nem lesznek rabszolgák, és nem ölik meg őket. Az aláírók ezzel a „dimmaszerződéssel” lényegében elismerték, hogy alsóbbrendűek, mint a muszlimok, továbbá vállalták, hogy adót fognak fizetni az IÁ-nak. Fél évvel az orosz beavatkozás után, 2016 áprilisában aztán fordult a kocka. A kormányerők fokozatosan, több oldalról bekerítették, majd orosz légi támogatás mellett felszabadították a sokat szenvedett várost.

Az IÁ hírügynöksége által közzétett képekből a beszámolók arra következtetnek, hogy a várost most az Iszlám Állam nagyjából százfős alvó sejtje vette birtokba. A terrorsejtekre korántsem jellemző méretű csoport tagjai korábban civilnek adták ki magukat, majd egyszer csak tüzet nyitottak a kormányerők alakulataira, és többtucatnyi katonával végeztek. A meglepetés erejét mutatja, hogy a kormánykatonáknak még ki is kellett vonulniuk a városból annak ellenére, hogy a terroristáknak csak kézifegyvereik vannak. Mivel a szíriai hadsereg emberhiánnyal küzd, a keresztény város visszafoglalása lassan két hete várat magára.

Ennél jóval különösebb támadás történt hétfőn a lázadók által ellenőrzött Idlib tartománytól keletre. Itt az IÁ fegyveresei egyszer csak átvették tizenkét falu felett az ellenőrzést, amelyet korábban a Tahrír-es-Sám (HTS) foglalt el – ennek a dzsihadista szövetségnek a tagja a Fatah es-Sám, az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori an-Nuszra Front is. Hogy honnan tűntek fel ezek a harcosok, továbbra is rejtély, mindenesetre a HTS azzal vádolta Damaszkuszt, hogy szabad átjárást adott a területén az IÁ harcosainak, akik egyébként harci járműveket is birtokoltak. Így jelenleg is folynak az összecsapások a két dzsihadista csoport között.

Az IÁ terroristasejtjei ugyan rendszeresen követnek el merényleteket szerte a világon, ilyen erejű, területszerzéssel egybekötött támadásra már régen volt példa. A terrorkalifátusnak persze még mindig vannak „külterületei” a térségben, elég csak a Damaszkusztól nem messze lévő Jarmúk-táborra vagy a Golán-fennsík mellett lévő IÁ-fiókszervezetre gondolni, de az egyiptomi Sínai-félsziget északi részét is ez a terrorszervezet ellenőrzi. Az IÁ új területszerző akciói most azt is megmutatták, hogy a bekerítő stratégia csak részben volt sikeres, ugyanis a terrorszervezet még idejében gondoskodott arról, hogy az alvó sejtjeit szétszórja a régióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.