Áttörték az Iszlám Állam ostromgyűrűjét Dajr ez-Zaurnál

A terrorkalifátus közepén lévő Dajr ez-Zaurt 28 hónapon át fojtogatták a terroristák, de nem tudták megtörni. Most eljött a szabadulás.

Majláth Ronald
2017. 09. 05. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves harcok után a szíriai kormányerők első tankja elérte Dajr ez-Zaur városát, amit az Iszlám Állam 28 hónapja tart ostromzár alatt. Mindezzel a szíriai hadseregnek nem csupán a városban rekedt százezer civilt sikerült felszabadítania, hanem megteremtették a lehetőségét annak, hogy végleg kiszorítsák a területről a dzsihadistákat.

A hadászati szempontból kulcsfontosságú eredményt elsősorban az tette lehetővé, hogy a deeszkalációs zónák megteremtésével a kormányerők sokkal nagyobb erőket koncentrálhattak az IÁ elleni harcra. Hogy a Dajr ez-Zaur köré vont ostromgyűrű feltörése könnyebb legyen, a kormányhadsereg az elmúlt hetekben csapdát állított a terroristáknak: Rakkától délre, az Eufrátesz mentén Maadan felé nyomultak előre, a város határánál azonban megálltak, sőt néhány települést még át is engedtek a dzsihadistáknak.

A terroristák ezután újabb erősítést küldtek északra, elvonva az erőiket Dajr ez-Zaurból. A kormányhadsereg ekkorra már a legütőképesebb erőit délre csoportosította át, majd óriási erejű támadást indítottak az ostromzár áttörésére. A taktika sikeresnek bizonyult, kétnapos küzdelem után a város védői találkoztak a felszabadítóikkal.

Dajr ez-Zaur közelgő, teljes visszafoglalásával az IÁ-nak már csak kisebb városai és sivatagi területei maradnak Szíriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.