Szaúd-Arábia a stadionokat is megnyitja a nők előtt

A társadalom és gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű, átfogó reformprogram része.

MTI
2017. 10. 31. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járművezetési tilalom feloldása után Szaúd-Arábia a stadionokat is megnyitja a nők előtt. Rijád, Dzsidda és Dammam sportlétesítményei 2018 elejétől a nézők között immár nőket is fogadhatnak – közölték a helyi hatóságok vasárnap a Twitteren.

A szunnita iszlám szélsőségesen konzervatív ágát követő Szaúd-Arábiában eddig tilos volt a nőknek belépniük a stadionokba. A hatóságok a múlt hónapban szakítottak először ezzel a hagyománnyal egy rijádi létesítményben, ahol a nők egy külön családi szektorban, a férfitársaságtól távol követhették a szaúdi nemzeti ünnep programját.

Szeptember végén Szalmán bin Abdel-Azíz király feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. Az asszonyok jövő júniustól ülhetnek hivatalosan is volán mögé. Rijád döntését világszerte üdvözölték.

A vahhábita királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik: például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak.

A társadalom és gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű, átfogó reformprogram része. A változások motorja a 32 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg. A fiatal uralkodói sarj fel szeretné készíteni a monarchiát azokra az időkre, amikor elapadnak az olajból származó bevételek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.