Terrorsejtet számoltak fel a biztonsági erők Tunéziában

Az őrizetbe vett emberek azt mondták, merényleteket terveztek az ország területén.

MTI
2017. 10. 30. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint Monasztir kormányzóságban egy, az Iszlám Állam eszmevilágát dicsőítő öttagú csoportot számoltak fel, amely hűségesküt készült tenni a terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

A kihallgatás során az őrizetbe vett emberek elmondták, hogy terrormerényleteket terveztek Tunézia területén, és állandó kapcsolatban álltak a külföldön lévő fegyvereseikkel.

A hatóságok adatai szerint egyikük körözés alatt állt. Azzal vádolták, hogy részt vett az IÁ műveleteiben, és távollétében három év börtönre ítélték.

A szélsőséges támadások Zín el-Ábidín ben Ali államfő 2011-es elűzése után jelentek meg Tunéziában. A bizonytalanság időszakában vált népszerűvé a szélsőséges iszlamizmus gondolatvilága. A helyzetet súlyosbította a szomszédos Líbiában dúló polgárháború.

Az arab tavasz bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24-e óta szükségállapot van érvényben terrorveszély miatt. A szigorú intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen elkövetett, tizenhárom halálos áldozatot követelő támadás után vezették be. A merénylet elkövetéséért a felelősséget az Iszlám Állam vállalta. A szükségállapotot legutoljára október 12-én hosszabbították meg egy hónappal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.