Tizenhat év alatt megduplázódott a túladagolás okozta halálozások száma az USA-ban

Immár ez áll a vezető helyen a sérüléssel összefüggő halálozások okainak rangsorában.

MTI
2017. 10. 27. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss mutatók szerint az Egyesült Államokban immár a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás áll a vezető helyen a sérüléssel összefüggő halálozások okainak rangsorában.

Az amerikai járványügyi központ múlt héten közzétett jelentése szerint 2015-ben több mint 52 ezer amerikai halt meg túladagolás következtében, 211 százalékkal több, mint 1999-ben, és kétszeres annyi, mint 2003-ban.

A túladagolás okozta halálesetek száma az ország vidéki területein ugrott meg a leginkább, ezeken a nagyvárosoktól távol eső területeken az elmúlt 16 évben 325 százalékkal nőtt a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma.

A CDC kutatói szerint a századforduló óta egyre növekvő népszerűségű opioidok – fél- és teljesen szintetikus kábító hatású fájdalomcsillapítók – a felelősek elsősorban a halálozási mutatók emelkedéséért.

A gyógyszer- és kábítószer-használat jelenleg a 26 éven felüli, és különösen a 35 éven felüli korosztály körében hódít az Egyesült Államokban. A vényköteles opioidok számának növekedése miatt egyre többen használnak olyan illegális szereket, mint a heroin, a fentanil – egy igen erős szintetikus fájdalomcsillapító –, valamint a metamfetamin.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az opioid fájdalomcsillapítókkal való visszaélés járványszerű terjedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.