Török harckocsik lépték át a szíriai határt

Vasárnap éjjel kezdik meg az ostromot az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen.

MTI
2017. 10. 08. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemtanúk azt mondták, látták, amint a török harci járművek Atmahnál beléptek Idlíb tartományba. Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, hogy az Ankara támogatását élvező szíriai lázadók hadműveletet hajtanak végre a többnyire a Tahrír-es-Sám kezén lévő Idlíb térségben. Ennek a dzsihadista szövetségnek a tagja a Fatah es-Sám, az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori an-Nuszra Front is. Törökország Oroszországgal és Iránnal feszültségmentesítési övezetek létrehozásán dolgozik Szíriában, de mindenekelőtt Idlíb tartományban. Törökország felkelőcsoportokat támogat, Irán és Oroszország pedig Bassár el-Aszadot támogatja a konfliktusban.

Több akna egy közelben lévő menekülttáborba és egy idlíbi határátkelőbe csapódott be – jelentette ellenzéki forrásokra hivatkozva a dpa hírügynökség. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Közben a szíriai kormányerők el-Majádínt, az Iszlám Államnak az északkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban lévő erősségét támadták – jelentette a SANA hivatalos hírügynökség. A Bassár el-Aszadhoz hű erők a múlt pénteken elérték el-Majadín külvárosait, és most a várostól nyugatra harcolnak. El-Majadín az Iszlám Állam „el-Dzsaír tartományának de facto székhelye”.

Vasárnap éjjel kezdik meg az ostromot az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen – közölte az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szárazföldi parancsnoka vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel.

Rakka három éven át az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus de facto szíriai fővárosa volt, a terrorszervezet innen irányította a keleti, északkeleti és észak-szíriai, valamint a tervezett külföldi támadásokat.

Jelenleg a dzsihadisták a város stadionját, a nemzeti kórházat és azt a teret magába foglaló szűk területre szorultak vissza, ahol valaha az ellenségeik fejét kitűzték. Az ütközetet vezénylő parancsnokok figyelmeztettek arra, hogy a dzsihadisták polgári személyeket ejtettek túszul és orvlövészeket, csapdabombákat vetnek be, hogy lassítsák az SDF előrenyomulását.

A főként a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) milicistáiból álló SDF az idén indított offenzívát, hogy elszigetelje Rakkát, a szövetségesek támogatásával több fronton sikerült előrenyomulniuk az Eufrátesz partján álló város felé.

A Rakka elleni ostrom júniusban kezdődött, az intenzív légitámadások és utcai harcok nyomán romba dőlt a város.

Dzsihán Sejk Ahmad, az SDF rakkai szóvivője a honlapján közzétett közleményben úgy fogalmaz, hogy „pár napon belül” bejelentik Rakka felszabadítását.

Ugyancsak vasárnap a török tüzérség leadott néhány ágyúlövést a dél-törökországi Hatay tartományból az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány irányába, hogy így segítse a szövetséges Szíria Szabad Hadsereg (SZSZH) mérsékelt lázadóinak előrenyomulását a Tahrír es-Sám szélsőségesei ellen – jelentette az NTV török hírtelevízió török katonai forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint négy-öt, a Dogan török hírügynökség közlése alapján hét lövést adtak le a török ágyúk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.