Török puccskísérlet: a parti őrség elfogott több tucat embert a nyílt tengeren

A gyanú szerint kapcsolatban álltak Fethullah Gülen nemzetközi mozgalmával.

MTI
2017. 10. 27. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török parti őrség hajója a jachtot a Törökország nyugati részénél található Karaada sziget környékén, a görög Kosz szigettől mintegy 10 kilométerre tartóztatta fel.

A jachton 30 ember, köztük 13 kiskorú utazott. A 17 felnőtt a török hatóságok feltételezése szerint a tavaly júliusi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen nemzetközi mozgalmához tartozik.

Az Anadolu szerint korábban gülenizmus gyanúja miatt bocsátották el őket állásukból. A hírügynökség beszámolója szerint a gyanúsítottak olyan közintézményeknél és szervezeteknél dolgoztak, mint a rendőrség, az oktatási minisztérium, a hadsereg és a hírközlési minisztérium.

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat elbocsátottak, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Mivel a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.