Történelmi hónap lesz 2019 márciusa Japán életében

Lapértesülés: Akihito császár 2019. március végén mond le trónjáról.

MTI
2017. 10. 20. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért esett a választás március végére, mert akkor ér véget az országban a pénzügyi év, s így könnyebb lesz a trónátadáshoz szükséges bürokratikus eljárások lebonyolítása. Április elsején, az új pénzügyi év kezdetén már az új uralkodó, a császár legidősebb fia, Naruhito koronaherceg lép trónra. A kormány az utolsó simításokat végzi a trónátadási menetrenden. Az újság úgy értesült, hogy Abe Sinzó miniszterelnök novemberben felelős beosztású tisztviselőkkel és az uralkodóház képviselőivel tanácskozik majd, és csak utána jelenti be hivatalosan a trónátadás dátumát.

Az uralkodóház egyik szóvivője pénteken azonban úgy nyilatkozott, hogy a trónátadás dátumáról még nincs döntés.

Japánban a nyáron fogadták el a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Akihito átadja a trónt az 57 éves Naruhitónak. Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb ilyesmi. A törvény, amelyet kifejezetten Akihitóra írtak, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen a példáját, három évig lesz érvényben. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami a jövőben nehezebbé teheti a trónöröklést.

A 83 éves japán császár tavaly augusztusban televíziós beszédben fordult a japán lakossághoz, és azt mondta, hogy kora miatt a jövőben nehézkessé válhat számára feladatainak teljes körű ellátása. Akihitót 2003-ban műtötték prosztatarák miatt. A jelenlegi törvények azt feltételezik, hogy a császár élete végéig uralkodik. A császár bejelentését a lakosság – a közvélemény-kutatások szerint – mély együttérzéssel fogadta.

Akihito 1933. december 23-án született. A világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője. Ő az első fia Hirohito császárnak (1901–1989) és Nagako császárnénak (1903–2000), a párnak két fia és öt lánya született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.