Trump gratulált a kínai elnök rendkívüli felemelkedéséhez

„Nagy hatalmú férfi. S én úgy gondolom, nagyon jó ember” – vélekedett Donald Trump az újabb öt évre megválasztott Hszi Csin-pingről.

MTI
2017. 10. 26. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Hszi Csin-ping kínai elnök „rendkívüli felemelkedéséhez”.

Erről maga Trump számolt be egy Twitter-bejegyzésben, hozzátéve, hogy telefonon beszélt a kínai elnökkel, és a jókívánságok mellett megvitatta vele az észak-koreai válságot és több kereskedelmi kérdést is.

A Kínai Kommunista Párt vezetése szerdán erősítette meg Hszi Csin-pinget újabb öt évre pártfőtitkári tisztségében, s a kongresszus előzőleg a párt alapokmányában rögzítette „a hszi csin-pingi gondolatot”, Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping mellé emelve őt a kínai kommunista ideológiai kánonban.

„Nagy hatalmú férfi. S én úgy gondolom, nagyon jó ember” – ezt már a Twitter-bejegyzés nyilvánosságra kerülése után nyilatkozta Hszi Csin-pingről az amerikai elnök a Fox televízió egyik műsorában. Hozzátette: „Most majd egyesek talán még Kína királyának is nevezik őt”.

Az elnök nagyon jónak minősítette a Hszihez fűződő kapcsolatait, de mivel – mint fogalmazott – „ő Kínát képviseli, én az Egyesült Államokat, így mindig vannak konfliktusok”.

Donald Trump november elején – első ázsiai útja alkalmával – találkozik majd Pekingben Hszi Csin-pinggel. Trump „történelminek” és „pozitívnak” nevezte a várható vizitet, amelytől a többi között azt is reméli – mondta –, hogy érdemi előrehaladás történhet Észak-Korea ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.