Újra amerikai bombázók repültek a Koreai-félsziget fölött

Dél-koreai és japán gépek is csatlakoztak a hadgyakorlathoz – kérdés, hogy Phenjan megijed-e majd az erődemonstrációtól.

Koncz Tamás
2017. 10. 11. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét B-1B Lancer típusú amerikai stratégiai bombázók repültek át dél-koreai és japán harci gépek kíséretében a Koreai-félsziget fölött kedd éjszaka – tudatta szerdán a szöuli hadvezetés.

A bejelentés szerint az amerikai bombázókat a dél-koreai légierő F-15K típusú vadászgépei kísérték. Az amerikai hadsereg arról is beszámolt, hogy a bombázókat japán harci gépek kísérték, és így ez volt az első közös amerikai–dél-koreai–japán éjszakai gyakorlat a Koreai-félsziget fölött. A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a Lancerök lőgyakorlatot is végrehajtottak.

Ezzel párhuzamosan az amerikai haditengerészet azt is bejelentette, hogy a hétvégén megérkezett Dél-Koreába a Los Angeles osztályú Tucson atom-tengeralattjáró, írja az MTI.

A Koreai-félszigeten amiatt éleződött ki ismét a helyzet, hogy Észak-Korea több rakétát lőtt ki a Csendes-óceán irányába, valamint szeptember elején újabb, minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, saját bevallása szerint hidrogénbombával. Phenjan támadással fenyegette meg az Egyesült Államokat, mire válaszul Donald Trump amerikai elnök azt mondta: Észak-Korea olyan „tűzzel és haraggal” fog találkozni, amilyet még soha nem látott a világ.

Korántsem biztos azonban, hogy Phenjanra hatnak a szövetségesek erődemonstrációi: az Egyesült Államok már így is maximumig fokozta a lehetséges katonai elrettentést. Bombázói legutóbb szeptember 23-án közelítették meg Észak-Koreát, különösebb következmények nélkül; Dél-Koreában és Japánban jelenleg is hatvanezer amerikai katona és egy komplett flotta állomásozik, atom-tengeralattjárók és bombázók cirkálnak az övezetben, de az phenjani rezsim döccenő nélkül folytatja egyre sikeresebb rakéta- és atomprogramját.

A bizonytalanságot jelzi, hogy a nyilvánosan háborús csapással fenyegetőző amerikai elnök még csak beszélget tanácsadóival az észak-koreai fenyegetésre adható válaszokról, miközben Twitter-üzeneteiben rejtélyesen csak „egyféle lehetséges megoldást” emleget.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.