Üzent a külföldi EU-polgároknak Theresa May

Könnyen regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként – szögezte le.

MN
2017. 10. 19. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May csütörtökön nyílt levélben fordult az Egyesült Királyságba áttelepült több mint hárommillió külföldi EU-polgárhoz, megígérve nekik, hogy a brit kormány „áramvonalas”, digitális eljárási procedúrát dolgoz ki számukra a letelepedetti státus megszerzéséhez, és e fejlesztési munka minden mozzanatába őket is szervezetten bevonja – írja az MTI.

A Downing Street által csütörtök hajnalban közzétett nyílt levélben May nyomatékosan megerősítette: a brit kormány azt akarja, hogy a külföldi EU-állampolgárok családjukkal együtt az országban maradjanak, mert nagyon nagyra tartja a brit gazdasághoz, a társadalmi és a kulturális élethez nyújtott hozzájárulásukat.

A miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy London az EU-val folytatott tárgyalásokon a külföldi uniós állampolgárok sorsát saját alkupozíciójának erősítésére használná. „A folyamat kezdete után többen is ezzel vádoltak bennünket, de semmi sem állhatna távolabb az igazságtól” – fogalmazott a nyílt levelében May.

London korábban is többször jelezte, hogy a már az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok maradását szeretné a brexit után.

A brit kormány által kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek az országban, letelepedetti jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat.

Csütörtöki nyílt levelében Theresa May közölte: a letelepedetti státus megszerzéséhez szükséges eljárás kidolgozásához a kormány „felhasználói csoportot” hoz létre, amelyben – műszaki és jogi szakértők mellett – a külföldi EU-állampolgárok képviselői is helyet kapnak majd. E munkacsoport rendszeresen összeül, biztosítva, hogy a fejlesztési munka áttekinthető legyen, és megfelelően igazodjon a rendszer jövőbeli használóinak igényeihez.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy kormánya viszonosságot vár el az Európai Unióban maradó huszonhét tagország részéről.

May szerint a huszonhét országban élő brit állampolgárokat is aggasztják a brit EU-tagság megszűnése után őket érintő potenciális eljárásjogi változások. London ezt rendszeresen felveti az uniós partnereknek a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon, és szoros együttműködést kíván folytatni a többi EU-tagállammal annak érdekében, hogy a brit állampolgárok esetében alkalmazott jövőbeni eljárásrend ugyanolyan „áramvonalas” legyen, mint amilyet a brit kormány dolgoz ki – olvasható a levélben.

A kormányfő szerint az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárok, illetve az EU-országokban élő több mint egymillió brit jogosultságainak jövőbeni érvényesítéséről „már karnyújtásnyira van” a megállapodás az uniós partnerekkel. May a nyílt levélben hangsúlyozta: bízik abban, hogy az erről folyó tárgyalásokat a következő hetekben sikerül lezárni. Hozzátette, hogy a nagy-britanniai letelepedési jogosultság megszerzésének költségei „a lehető legalacsonyabbak lesznek”.

A Downing Street a nyílt levelet eljuttatja a többi huszonhét EU-tagállam londoni nagykövetségeinek is.

Theresa May a levél közzétételét a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsértekezlet elé időzítette.

A csúcs pénteki munkanapján döntenek a többi huszonhét tagállam vezetői arról, hogy történt-e elégséges haladás a brit kilépés feltételeiről – köztük a külföldi EU-állampolgárok jövőbeni jogosultságainak garantálásáról – szóló jelenlegi tárgyalási szakaszban, és tovább lehet-e lépni a brexit utáni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról folytatandó következő szakaszba.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a jelenlegi tárgyalási szakasz minap lezárult ötödik fordulója után kijelentette: érzékelt ugyan „friss lendületet” a tárgyalások menetében, de a jelenlegi körülmények közepette még nem tudja javasolni a mostani EU-csúcs résztvevőinek a brexittárgyalások második szakaszának elkezdését.

Múlt heti, Brüsszeli sajtóértekezletén a politikus konstruktívnak nevezte az egyeztetéseket, de kiemelte, hogy ezúttal sem sikerült kimozdítani a holtpontról a tárgyalásokat. Mint mondta, zsákutcába jutottak az egyeztetések az Egyesült Királyság EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeiről, a brit delegáció ugyanis ezúttal is arról számolt be, hogy egyelőre nem tudják konkretizálni a javaslataikat, így erről a kérdésről nem is tárgyaltak.

A közös sajtótájékoztatón David Davis brit brexitügyi miniszter a jövőbeli viszonyról szóló egyeztetések megkezdését sürgette. Reményét fejezte ki, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői jövő héten el fogják ismerni az eddigi haladást, és lehetővé teszik a továbblépést a kereskedelmi kérdésekre. Ez – mint hangsúlyozta – országának és az Európai Uniónak egyaránt érdekében állna.

Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat az uniós kilépés feltételeiről. „Indítsuk be a tárgyalásokat, ne húzzuk az időt. Nagyon reméljük, hogy barátaink és partnereink értik az üzenetet, és tényleg megkezdjük a komoly egyeztetéseket” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy kormánya „nagyon jó” és „tisztességes” javaslatokat tett le az asztalra az állampolgárok jogainak biztosításáról.

A lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatálybalépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg, azaz ebben az esetben 2019. március 29-én, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. Az Európai Bizottság legkésőbb 2018 novemberére szerette volna lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.