Választás Izlandon: nem tudni, ki kezdheti meg a kormányalakítási tárgyalásokat

Szűk győzelmet aratott a baloldali ellenzék az izlandi választáson.

MTI
2017. 10. 29. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb párt ugyan továbbra is a jelenleg kormányzó, konzervatív Függetlenségi Párt marad, amely a voksok 25 százalékát szerezte meg, ám a Baloldal-Zöld Párt, a szociáldemokraták, a Haladó Párt és a Kalózpárt összefogása 32 mandátumot eredményezett a 63 fős parlamentben.

Egyelőre nem világos, hogy ki kezdheti meg a kormányalakítási tárgyalásokat, mert az államfő hagyományosan általában a legnagyobb párt vezetőjét kéri fel kormányalakításra.

Izlandon egy éven belül másodszor tartottak előre hozott törvényhozási választásokat. Bjarni Benediktsson miniszterelnök szeptemberben lemondani kényszerült, mert a Fénylő Jövő nevű párt kilépett a koalícióból. Kiderült ugyanis, hogy a kormányfő apja levélben arra kérte a hatóságokat, töröljék a bűnügyi nyilvántartásból egy barátját, akit 2004-ben elítéltek, mert 12 éven át rendszeresen megerőszakolta mostohalányát. Az izlandi jog lehetőséget ad arra, hogy az elítéltek tiszta lappal indulhassanak, ha hárman kérvényezik ezt. A Fénylő Jövő kifogásolta, hogy a miniszterelnök pártjához tartozó igazságügyi tárca megpróbálta eltitkolni az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.