Weinstein-ügy: a Maffiózók színésznője is erőszakkal vádolja a producert

Mindeddig több mint 50 nő állt ki, hogy Weinstein zaklatta vagy megerőszakolta őket

MN
2017. 10. 29. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annabella Sciorra, a Maffiózók című tévésorozat színésznője a legutóbbi áldozat, aki a The New Yorker magazinnak számolt be arról, hogy a befolyásos producer, Harvey Weinstein megerőszakolta.

Sciorra a lapnak elmondta: Weinstein a kilencvenes évek elején, az otthonában támadta meg először, és aztán évekig zaklatta szexuálisan. A színésznő hozzáfűzte: még mindig annyira fél Weinsteintől, hogy egy baseballütőt tart az ágya mellett.

Mindeddig több mint 50 nő, köztük Rose McGowan színésznő és Gwyneth Paltrow állt a nyilvánosság elé azzal, hogy Weinstein zaklatta vagy megerőszakolta őket. A filmjeivel többtucatnyi Oscar-díjat begyűjtő producer azonban határozottan tagadott minden szexuális erőszakkal kapcsolatos gyanúsítást. A The New Yorkernek eljuttatott nyilatkozatában is ezt írta képviselője útján.

Sciorra arról is beszélt: Weinstein áldozataira nagy nyomás nehezedett, hogy hallgassanak, többek között azért is, hogy a tekintélyes filmproducer ne rombolja le a karrierjüket. Mint felidézte: miután Weinstein megerőszakolta, 1992 és 1995 között nem dolgozott. Azt hitte, e mögött a Weinstein-gépezet állt – mondta.

Daryl Hannah, a Kill Bill-filmek sztárja pedig arról számolt be a lapnak, hogy Weinstein elől számos alkalommal menekülnie kellett, egyszer, a 2000-es évek elején, Cannes-ban a hotelszobája hátsó kijáratán szökött el a producer elől. Egy másik esetben Weinstein kulcsot szerzett római hotelszobájához, és csak az volt a szerencséje, hogy egy kollégája éppen jelen volt, amikor rátört.

Rose McGowan a hétvégén egy detroiti rendezvényen szólalt fel arra biztatva a nőket, hogy ne hallgassanak. A Weinstein-botrány egyik központi alakjává vált színésznő október elején elsőként hozta nyilvánosságra, hogy Weinstein megerőszakolta.

„Húsz évre elhallgattattak” – hangsúlyozta pénteken a nők politikai nagygyűlésén. „Ribancnak bélyegeztek, zaklattak, becsméreltek. De tudjátok mit? Éppen olyan vagyok, mint ti. Ami velem történt a kulisszák mögött, az történik mindannyiunkkal ebben a társadalomban. Nem bírom, és nem fogom tűrni” – fűzte hozzá McGowan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.