Zátonyra futott egy teherhajó a német partoknál

A hajó az Északi-tengeren a viharban vált irányíthatatlanná, mentésével hétfőn próbálkoznak.

MTI
2017. 10. 30. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 225 méter hosszú teherhajó még vasárnap futott homokzátonyra a Herwart nevű viharban – tudósít az MTI. A szövetségi tengeri mentőszolgálat (Havariekommando) tájékoztatása szerint a hajó helyzete stabil, a fedélzeten tartózkodó 22 ember jól van. A Glory of Amsterdam nevű tengerjárón nincs rakomány, de csaknem kétezer tonna üzemanyagot szállít.

A mentőhajók már vasárnap is megpróbálták levontatni a zátonyról, de a heves hullámverésben nem jártak sikerrel. Hétfő este, a dagály megérkeztével újabb kísérletet tesznek.

A Herwart legkevesebb három halálos áldozatot követelt Németországban, a vihardagály Wilhelmshafen közelében elragadott egy férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg. A Balti-tenger német–lengyel határvidékén fekvő Usedom szigetnél hárman szenvedtek el balesetet, ketten meghaltak, a harmadik eltűnt.

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett vihar az ország északi részén sok helyütt károkat és közlekedési fennakadásokat okozott. Egyedül Hamburgban csaknem ezer helyszínre riasztották a tűzoltókat és a katasztrófavédelmet házakra, autókra dőlt fák, elárasztott pincék vagy leszakadt vezetékek miatt. A térségben várhatóan hétfő délután áll helyre a vasúti közlekedés rendje.

Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban és hét halálos áldozatot követelt. A Herwart kisebb pusztítást végzett, főleg azért, mert a legtöbb levél már lehullt a fákról, így a szél kisebb felületbe tudott belekapaszkodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.