A franciák többsége elégedetlen Macronnal

A megkérdezettek többsége a lakhatási adó eltörlését támogatja.

MN
2017. 11. 05. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák alig 35 százaléka elégedett Emmanuel Macron francia államfő első féléves tevékenységével, 59 százalékuk elégedetlen vele, hat százalékuknak pedig nincs véleménye – derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felméréséből.

A november 2-án és 3-án 1817 francia nagykorú megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tavaszi elnökválasztás első fordulójában Macronra szavazók 80 százaléka, a jobboldali Francois Fillon táborának pedig 51 százaléka elégedett a köztársasági elnök eddigi politikájával. A szocialista választóknak viszont alig 20 százaléka, a két radikális tábornak, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország választóinak pedig csak 18 százaléka támogatja Macron irányvonalát.

A franciák úgy látják, hogy az elnöki politika a vagyonosabb rétegeknek kedvez: 63 százalék szerint a jelenlegi kormánypolitikával a felsőbb rétegek járnak jól, hét százalék szerint a középosztálynak kedvez, míg 21 százalék szerint egyik réteget sem részesíti előnyben Macron. A megkérdezettek 45 százaléka szerint a kormánypolitika egyszerre jobb- és baloldali, 41 százalék szerint jobboldali, míg a választók alig 5 százaléka érzékeli baloldalinak.

A franciák leginkább Macron külpolitikáját támogatják, 51 százalék szerint az elnöknek a korábbiaknál jelentősebb súlyt sikerült biztosítani Franciaországnak a nemzetközi színtéren, de csak 49 százalék szerint tudja az államfő szavatolni az ország biztonságát. Abban, hogy sikeresek lesznek a reformok, a franciák 44 százaléka hisz, s csak alig 27 százalék bízik abban, hogy javulni fog az emberek vásárlóereje.

 A belpolitikai intézkedések közül a legnagyobb támogatást a lakhatási adó eltörlése élvezi, ezzel a leginkább elégedett a megkérdezettek 52 százaléka. Az új terrorelhárítási törvényt a franciák 25 százaléka jelölte meg Macron első intézkedései közül a legkielégítőbbnek, az egyetemi felvételi reformjára 24, a munkajogi reformra pedig 19 százalék szavazott.

Egy másik, az IFOP közvélemény-kutató intézet által készített és a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban közzétett felmérés szerint a franciák a kormánytagok közül leginkább Laura Flessel sportügyi miniszter munkájával elégedettek, mégpedig 68 százalékos támogatottsággal. Őt követi 59 százalékkal Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és 57 százalékkal Frédérique Vidal, a felsőoktatásért felelős tárca vezetője, valamint Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár. Édouard Philippe miniszterelnökkel a franciák 54 százaléka elégedett. A felmérés október 30-án és 31-én 1001 francia nagykorú megkérdezésével készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.