A katalán elnök szerint puccsal távolították el posztjáról

Carles Puigdemont felkészült rá, hogy ha kiadják, börtönben végezheti.

MTI
2017. 11. 07. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puigdemont szerint a spanyol állam illegális puccsal távolította el posztjáról. A leváltott katalán elnök erről a Catalunya Radiónak adott, Brüsszelben rögzített interjúban nyilatkozott kedden.

„Mindannyian tudjuk, hogy börtönben végezhetjük, ha engedélyezik a kiadatást. Készen állunk rá, ha kiadnak bennünket” – fogalmazott a katalán politikus a beszélgetésben, amelyben részt vett egykori kormánya szintén Brüsszelben tartózkodó négy tagja is.

Mint mondta, ők maguk nem akarták elkerülni a felelősséget, szerinte ezt igazolja, hogy önként mentek el a belga hatóságokhoz, miután Spanyolország kiadta az európai elfogatóparancsot velük szemben. Ügyükben készek elmenni a végsőkig, és a nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Puigdemont bírálta az európai uniós intézményeket, amelyek szerinte „közömbösek” a kérdésben. „Európának nem lehetnek politikai foglyai, nem lehet egy legitim kormány börtönben vagy száműzetésben” – mondta az elnök, aki szerint a téma nemzetközi szintre emelése segít azokon a volt kormánytagokon, akik börtönben vannak, és akiknek emberi jogait megsértik.

Megismételte, hogy a katalán függetlenségi pártoknak közösen kellene indulniuk a december 21-i katalán parlamenti választásokon. „Egységesnek kell lennünk a spanyol állam agressziójával szemben” – jegyezte meg. A katalán választási együttműködések bejelentésének határideje kedden éjfélkor jár le.

A katalán politikusok több mint egy hete vannak a belga fővárosban, és nem jelentek meg a madridi központi büntetőbíróságon, ahová azért kaptak idézést, mert a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást ellenük.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon. A leváltott katalán kormány tizennégy tagja közül nyolcan előzetes letartóztatásban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.