A korábbinál kevesebb német bizakodik a Jamaica-koalícióban

Csaknem kétharmaduk számít arra, hogy sikerül megalakítani a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek első közös kormányát.

MTI
2017. 11. 06. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német választók 64 százaléka bízik abban, hogy létrejön a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány. Ez 8 százalékpontos csökkenés a két héttel korábban mért 72 százalékhoz képest.

A visszaesés annak tulajdonítható, hogy a négy párt együttműködéséről kezdett egyeztetések első két hete kevés eredményt hozott. A leginkább a bajor CSU választói kételkednek a sikerben, de a csökkenés ellenére a nagy többség továbbra is a Jamaica-koalíciót támogatja, mert egyedül ez felel meg a választók akaratának, miután a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) bejelentette, hogy ellenzékbe vonul – értékelte az RTL kereskedelmi televízió és az RTL-csoporthoz tartozó N-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyeztetések eddigi csekély eredménye miatt az FDP vezetői már az előre hozott választás lehetőségéről beszélnek, a szakember kiemelte: a németek nem látnak okot arra, hogy megismételjék a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást. Ezt jelzi, hogy a pártok támogatottsága nemigen változott a szeptember 24-i választás eredményeihez képest.

Ha most vasárnap ismét Bundestag-választás lenne, a CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát gyűjthetné össze, míg hat hete 32,9 százalékos eredménnyel végzett az első helyen. Az SPD a szeptemberben elért 20,5 százalék után a szavazatok 21 százalékát nyerné el, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 12 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 11 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon, a Zöldek 8,9 százalék helyett 10 százalékon végeznének.

Angela Merkel szerint helytelen az előre hozott választás lehetőségét lebegtetni – jelentette a Spiegel Online hírportál, amely szerint a politikus pártja hétfői elnökségi ülésén hangsúlyozta: a CDU-nak sem kell mindenáron a Jamaica-koalíció, de nem okos dolog állandóan az előre hozott választásról beszélni a nyilvánosságban.

Hozzátette: mind a négy párt felelős azért, hogy stabil kormány alakuljon Németországban.

Az egyeztetések második, befejező szakasza hétfő este kezdődött az öt pártelnök, Angela Merkel, Horst Seehofer CSU-elnök, Christian Lindner FDP-elnök és a Zöldek két társelnöke, Katrin Göring-Eckardt és Cem Özdemir részvételével.

A tervek szerint a következő napokban a tárgyalódelegációk mind a 12 kijelölt témát ismét átveszik szakértők bevonásával. A leginkább vitatott ügyeket a pártelnökök fóruma elé utalják. Az egyeztetéseket várhatóan november közepéig folytatják, majd a pártok külön-külön határoznak arról, hogy érdemes-e elkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

Eddig főleg csekély tartalommal rendelkező általánosságokat rögzítettek az egyeztetéseken, például megállapították, hogy küzdeni kell a lakásínség enyhítéséért és a gazdasági fellendülés folytatódásáért. Számos ügyben még csak azt sikerült rögzíteni, hogy nem értenek egyet, eltérnek az elképzelések például a migráció és a menekültek ügyében, a klímavédelem, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben. A legnagyobb viták a Zöldek és a CSU között voltak, a legélesebben pedig a Zöldek és a liberálisok bírálták egymást az egyes tárgyalási fordulók után tett nyilatkozatokban.

Angela Merkel hétfői videoüzenetében elmondta, hogy a pártelnökök esti fórumán kijelölik a 12 téma legfontosabb pontjait, amelyeket az úgynevezett szondázó megbeszéléseken feltétlenül tisztázni kell, és kedden a delegációk ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Az egyeztetéseket a hét végéig vagy a következő hét elejéig folytatják, majd az utolsó napokban összegzik az eredményeket, mert november 16-án le akarják zárni a folyamatot.

„Még nem koalíciós tárgyalásokat folytatunk, de már most fel akarjuk tárni azt is, hogy hol lehetnek bökkenők” – mondta Angela Merkel a CDU Facebook-oldalán megjelent videóban, kiemelve, hogy sok munka vár még a delegációkra.

A CDU számára a legfontosabb ügyek az államháztartás, a klímavédelem, a bevándorlás és az, hogy az országban mindenütt azonos életkörülményeket biztosítsanak.

Az államháztartással kapcsolatban főleg azt kell tisztázni, hogy miként lehet kihasználni a mérleg többletéből adódó mozgásteret úgy, hogy az egyensúly megőrzése mellett valamennyi párt érvényesíthesse törekvéseit.

A klímavédelem területén a legfontosabb annak a vállalásnak a teljesítése, hogy Németország 2020-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátását 1990-hez képest. Ez „nem lesz nagyon egyszerű” – mondta a kancellár, utalva arra, hogy a legutóbbi számítások alapján Németország legfeljebb 32 százalékos csökkenést ér majd el.

A bevándorlás, a migráció és az integráció kérdései szintén „bonyolultak” – tette hozzá Angela Merkel.

Az azonos életkörülményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy településtípustól függően más-más kihívásokkal kell szembenézni. Így a nagyvárosokban a lakásépítésre kell összpontosítani, négy év alatt másfél millió lakást kellene felépíteni, vidéken pedig elsősorban az egészségügyi ellátás hálózatát kell fejleszteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.