A közel-keleti feszültségekről tárgyalt a francia és az amerikai elnök

Trump és Macron: együtt kell működniük, ellensúlyozandó a Hezbollah és Irán destabilizáló tevékenységeit.

MN
2017. 11. 19. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök szombaton francia kollégájával, Emmanuel Macronnal tárgyalt telefonon a libanoni válságról – tudatta a Fehér Ház. A francia államfő korábban több vezetővel egyeztetett a kérdésről azt követően, hogy Párizsban fogadta Szaad Haríri meglepetésszerűen lemondott libanoni miniszterelnököt. A Fehér Ház szerint Trump és Macron egyetértett abban: a szövetségeseknek együtt kell működniük, hogy ellensúlyozhassák a Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezet és Irán „térséget destabilizáló tevékenységeit” – írja az MTI.

Macron Trumpon kívül Michel Aun libanoni államfővel, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel, Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel és António Guterres ENSZ-főtitkárral is telefonos megbeszélést folytatott a közel-keleti problémákról. A francia elnöki palota közölte, hogy az államfő a következő napokban további nemzetközi vezetőket keres majd meg. Macron megerősítette, hogy Iránnal is szeretné felvenni a kapcsolatot. Az iszlám köztársaság részrehajlással vádolta meg Párizst Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálatai után.

Haríri november 4-én egy Rijádból közvetített televíziós beszédben közölte: távozik a kormányfői tisztségből, mert félti az életét, illetve, mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet „rátette kezét” országára. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban, ezt követően pedig Párizsban fogadta Harírit. A libanoni politikus jelezte: a napokban hazatér, és szerdán szeretne részt venni a függetlenség napi ünnepségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.