A lakosság tíz százaléka terméketlen Szerbiában

Megkongatta a vészharangot a demográfiáért felelős miniszter.

MTI
2017. 11. 07. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogamzóképes korú népesség tizedét érinti a terméketlenség problémája Szerbiában – ismertette az adatokat a demográfiáért felelős tárca nélküli miniszter.

Slavica Djukic Dejanovic kiemelte: a negatív demográfiai adatok javítására a kormány három mesterséges megtermékenyítési kísérletet támogat, valamint 38-ról 42 évre emelte a jogosultak életkorát.

Ezenkívül várhatóan még az év vége előtt a szerbiai parlament elé kerül az a javaslat, amelynek nyomán az első gyermek születését százezer dinárral (262 ezer forinttal) támogatná az állam.

Hivatalos adatok szerint Európában egy családra átlagosan 1,58 gyermek jut, ám Szerbiában ez az arány még ennél is rosszabb, ugyanis ott csupán 1,5 a gyermekek száma családonként, és minden harmadik pár gyermektelen. 

A születések számarányának célértéke Európában családonként 2,1.

A 2016. végi adatok szerint 7,04 milliós Szerbiában évente egy kisvárosnyival csökken a lakosság száma, 2016-ban például 64 734 születést és 100 834 halálozást regisztráltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.