A magyar külügyet sejtik Ausztriában egy kínos szivárogtatás mögött

Bécsben áll a bál, miután kiszivárgott egy jegyzőkönyv az államfő és az EU-nagykövetek találkozójáról.

MN
2017. 11. 23. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot sejti az osztrák szövetségi elnök hivatala amögött, hogy a Kronen Zeitung nevű bulvárlap egy állítólagos jegyzőkönyvre hivatkozva kínos részleteket közölt Alexander Van der Bellen és a 27 EU-tagállam nagyköveteinek találkozóján elhangzottakról – írja a Der Standard című lap. A magyar nagykövet (Perényi János – a szerk.) ugyan személyesen nem volt jelen a november 10-i találkozón, de valaki helyettesítette. A Der Standard szerint a beszélgetésről készült jegyzőkönyv valószínűleg több kézen is átment, hibásan fordították angolról és a tartalmán is változtattak.

Kronen Zeitung kedden állt elő a szenzációsnak mondott cikkel, amelyben szó szerint idéztek az állítólagos jegyzőkönyvből. A Zöldek támogatásával megválasztott államfő ezek szerint meglehetősen lekicsinylően beszélt az októberi választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjéről és kancellárjelöltjéről, Sebastian Kurzról, aki szerinte „bosszantóan fiatal”, alig iszik alkoholt, nem dohányzik és nem is kávézik. Van der Bellen szerint Kurznak van ugyan tapasztalata külügyminiszterként, de biztosan nem tudja, hogy mit fog csinálni két vagy öt év múlva.

A szövetségi elnök állítólag részleteket árult el az ÖVP és a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) között zajló koalíciós tárgyalásokról is. Arról beszélt, hogy hisztéria, ami a sajtóban terjed, vagyis hogy nem fogadná el az ÖVP–FPÖ-koalíciót, mert mindegy, ő mit gondol, az országot kormányozni kell. Van der Bellen szerint a választási eredményt sem szabad túlértékelni, mert az osztrákok 25-30 százalékának mindig is volt vonzalma a jobboldalhoz. Az államfő szerint jogilag a végtelenségig tudja blokkolni az FPÖ miniszterjelöltjeit, de nem biztos, hogy kiprovokálna ezzel egy új választást, mert az az FPÖ-t erősítené.

Az elnöki hivatal szerint a kiszivárogtatás rosszindulatú és félrevezető volt. A Der Standard szerint diplomáciai körökben is megdöbbentőnek minősítették, hogy ilyen részletek szivároghatnak ki egy zártkörű, bizalmas nagyköveti találkozóról. Rein Oidekivi, Észtország bécsi nagykövete a lapnak megerősítette, hogy az állítólagos jegyzőkönyvben nem pontosan írták le a tárgyalt kérdéseket, amivel félrevezették a közvéleményt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.