A német AfD párt a szíriai menekültek hazatelepítését követelte

A CDU/CSU szövetségétől jobbra álló Alternatíva Németországnak párt felháborodást keltett a Bundestagban.

MN
2017. 11. 22. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást keltett szerdán a német szövetségi parlamentben (Bundestag) az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU szövetségétől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt, mert egy képviselője a szíriai menekültek hazatérését követelte. A Bundestag harmadik számú politikai erejének számító AfD – amely idén szeptemberben került a parlamentbe – szerint mivel a biztonsági helyzet „lényegesen javult” az elmúlt hónapokban Szíria nagy részében, s sikerült visszaszorítani az Iszlám Állam terrorszervezetet is, ezért a német kormánynak haladéktalanul fel kell vennie a kapcsolatot a damaszkuszi vezetéssel, hogy a szíriai menekültek Németországból történő hazatéréséről tárgyaljanak – írja az MTI.

Bernd Baumann, az AfD frakciójának egyik vezető tisztségviselője azt mondta: Bassár el-Aszad szíriai államfő bár diktátor, mégis arra kell számítani, hogy a belátható jövőben hatalmon marad. Aszad kormányának szerinte biztosítékot kell adnia Németországnak, hogy a hazájukba visszatérőknek nem esik bántódásuk, s békés területeken befogadják őket. A többi német parlamenti párt képviselői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a szíriai ellenzékiek továbbra is életüket kockáztatják, illetve kínzásra kell számítaniuk, ha a rezsim erőinek kezébe kerülnek. Az iszlamisták elűzése egyes térségekből még nem jelenti azt, hogy ott valóban béke honol.

Stephan Thomae, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselője úgy fogalmazott, hogy az AfD „mérgezett indítványa” csak úgy csöpög a cinizmustól és álszentségtől. Josip Juratovic, a Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője, aki maga is menekültként érkezett Németországba, kijelentette: az AfD-nek vagy fogalma sincsen ezekről a dolgokról, vagy semmitől sem riad vissza. Stephan Mayer, a Keresztényszociális Unió (CSU) tagja pedig populistának és életidegennek nevezte az AfD kezdeményezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.