A világ legnagyobb naperőműve ad áramot egy menekülttáborban

A jordániai tábor lakóinak energiát adó erőmű felépítését a német állam finanszírozta.

MTI
2017. 11. 13. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordánia a világ legnagyobb naperőművét helyezte üzembe a zaatari menekülttáborban, amelynek 80 ezer lakóját látja el ily módon árammal – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A 12,9 megawatt teljesítményű megújuló energiaforrásnak köszönhetően a jordániai–szíriai határon létesített tábor sátraiban lesz világítás, és a lakók használhatnak hűtőszekrényt, televíziót, ventilátort, de a külföldön maradó rokonokkal való kapcsolattartáshoz nélkülözhetetlen mobiltelefont is fel lehet majd tölteni – hangsúlyozta az UNHCR.

A 15 millió eurós (4,7 milliárd forintos) projekt, amelyet a német kormány finanszírozott, napi 14 órában látja majd el árammal a menekülttábort. A főbiztosság szerint mindez lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy folytassák tanulmányaikat, a nőknek és a fiatal lányoknak pedig, hogy biztonságosabban mozoghassanak este is a tábor területén.

A Menekültügyi Főbiztosság közölte azt is, hogy a 40 ezer napelemmel működő erőmű évente 13 ezer tonnával segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ezenkívül öt és fél millió dollár fenntartási költséget is megspórolnak, amit majd a menekültekre lehet fordítani.

Világszerte egyre több menekülttáborban használnak naperőt megfizethető, fenntartható energiaforrásként menekültek tízezreinél. Az Európai Bizottság szerint a kelet-kenyai félsivatagos térségben például 278 napelem lát el energiával egy kútrendszert, amely 16 ezer embernek nyújt naponta átlagosan 280 ezer liternyi ivóvizet a szomáliai határ mentén elterülő dadaabi táborban.

A jordániai Azrak városában működő menekülttáborban egy két megawatt teljesítményű naperőmű 20 ezer szíriai menekültet lát el árammal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.