Áder János: Több támogatásra van szüksége Jordániának a menekültellátáshoz

Jordánia két legnagyobb problémája a menekültválság finanszírozása és a klímaváltozás okozta szárazság.

MTI
2017. 11. 06. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar államfőt katonai tiszteletadással fogadta II. Abdullah jordán király, tárgyalt Hani al-Mukli miniszterelnökkel, a szenátus és a képviselőház elnökével.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a szír polgárháború miatt hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, amely joggal várja el, hogy azok ellátásának költségeihez a nemzetközi szervezetek járuljanak hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a menekültek ellátásához az elmúlt években az ígéretek ellenére a nemzetközi szervezetektől csak a támogatások 50 százaléka érkezett meg, idén pedig csak mindössze 20 százalék, miközben a térségben kialakult helyzet miatt Jordániában csökkent a turizmusból és a tranzitdíjakból származó bevétel.

Az államfő bravúrosnak nevezte Jordánia teljesítményét a menekültellátásban és az országban jellemző társadalmi béke fenntartása terén. Aláhúzta, hogy e béke megőrzése nemcsak a térség, hanem az Európai Unió érdeke is.

Éppen ezért Áder János elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió növelje a Jordániának juttatandó menekültügyi forrásokat. Mint mondta, számítások szerint idén ötször annyi pénzt kellene Jordániának biztosítani, mint amennyi 2017-ben eddig támogatásként érkezett, és amire egyébként az ország ígéretet kapott a nemzetközi fórumokon.

Pusztító klímaváltozás

A magyar elnök kitért arra, hogy Jordánia a világ egyik legszárazabb országa. Mint mondta: ha a helyzet nem változik, a klímaváltozás miatt az országban 2050-re 30 százalékkal csökken a csapadékmennyiség és tovább nő az átlaghőmérséklet.

A magyar elnök tárgyalásain a jordániai felek élénken érdeklődtek a magyar mezőgazdasági tapasztalatok, a szárazságtűrő növények telepítése, az öntözéses megoldások iránt. Áder János elmondta, hogy hamarosan Magyarországra érkezik tárgyalni ezekben az ügyekben a jordániai miniszterelnök.

Jordániai látogatása második napján, kedden Áder János részt vesz és felszólal a Tudomány Világfóruma (WSF) 8. tanácskozásának megnyitóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.