Amerikai bombázók gyakorlatoztak a Koreai-félsziget felett

Donald Trump vasárnap érkezik Kelet-Ázsiába, és előre küldött pár bombázót, hogy fokozza a nyomást.

MN
2017. 11. 03. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két B1-B szuperszonikus stratégiai bombázó gyakorlatozott Dél-Korea felett – közölte az amerikai légierő. A műveletről elsőként az észak-koreai KCNA hírügynökség számolt be, amely szerint az „amerikai imperialisták” egy „meglepetésszerű nukleáris támadást” gyakoroltak, dél-koreai és japán harci gépekkel együttműködve. 

A gyakorlat időzítése feltehetően nem véletlen: Donald Trump amerikai elnök vasárnap érkezik a régióba: először Japánba, majd Dél-Koreába, Kínába, Vietnámba és a Fülöp-szigetekre is ellátogat. Tárgyalásainak egyik fő célja pont az, hogy nyomást gyakoroljon az atomfegyvereket és interkontinentális – amerikai területeket is elérő – rakétákat fejlesztő észak-koreai rezsimre. 

„Az elnök felismerte, hogy kifutunk az időből, és minden nemzetet arra fog kérni, hogy tegyen többet” – mondta Trump kelet-ázsiai útjáról Herbert R. McMaster nyugalmazott tábornok, nemzetbiztonsági tanácsadó. Az amerikaiak elsősorban Kínára, Észak-Korea egyetlen szövetségesére szeretnének nyomást gyakorolni, hogy így érjék el Phnejan atomprogramjának feladását.

Trump ugyanakkor régóta lebegteti a katonai megoldás lehetőségét: arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy „totális pusztulás” vár rá, ha az Egyesült Államokat fenyegeti. Egy esetleges katonai akcióhoz is szükség van ugyanakkor a szomszédos államok, elsősorban Kína beleegyezésére, amit nem lesz egyszerű megkapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.