Augusztus vége óta először szólalt meg a Big Ben

Az 1859 óta működő órát és az otthonául szolgáló tornyot legutóbb 1983-ban újították fel.

MTI
2017. 11. 09. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni parlament világhírű toronyórája augusztus 21. óta először szólalt meg csütörtökön a brit háborús halottak vasárnap esedékes emléknapjára készülve. A harangjáték rendkívüli népszerűségét illusztrálja, hogy még Theresa May miniszterelnök is méltatlankodott a hosszú szünet miatt. A Big Ben 158 éves szerkezet, melynek harangjátéka legalább olyan híres, mint maga az óra. Az órának otthont nyújtó, felállványozott tornyot 29 millió fontos (11 milliárd forintos) költségvetéssel négy év alatt újítják fel.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a közel egy évszázadra visszanyúló hagyomány alapján az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes, a felsorakozott tömeg hagyományosan a Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után tiszteleg kétperces néma főhajtással a halottak emléke előtt. A megemlékezésen II. Erzsébet királynő is részt vesz – írja az MTI.

A Big Bennek fontos közéleti szerepe az is, hogy az egész órát jelző harangjátékot a BBC rádió politikai és közéleti csatornája, a Radio 4 élőben közvetíti a nagyobb délutáni és esti hírműsorok előtt pontos időjelzésként, de az évekig tartó nagyjavítás idejére a hallgatóknak ezt is nélkülözniük kell. A Big Bent némaságra ítélő szakértők szerint azonban ha a 13,7 tonnás harang a felújítás idején is működne – ami technikailag megoldható lenne –, az súlyosan károsíthatná az óra és a torony renoválását végzők hallását.

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot – amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony – legutóbb 1983-ban újították fel. Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja az augusztusban kezdődött nagyjavításig folyamatosan működött a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta, még a II. világháború legsötétebb időszakában, a London elleni súlyos német bombatámadások hónapjaiban is. A harangjátékot a vasárnapi emléknap után újból leállítják. Legközelebb december 23-án helyezik ismét működésbe a karácsonyi és újévi ünnepekre, de január 1-je után megint kikapcsolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.