Az európai emberi jogi bírósághoz fordultak volt katalán vezetők

Jogai megsértése miatt lépett a leváltott katalán elnök és a feloszlatott katalán parlament elnöke.

MTI
2017. 11. 10. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke jogai megsértése miatt – közölte az MTI jelentése szerint a bíróság pénteken.

 A tájékoztatás szerint a leváltott katalán vezetők keresetet nyújtottak be Madrid ellen arra keresve a választ, vajon szabályos volt-e, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a függetlenség kikiáltásáról tartott parlamenti üléseiket.

A bíróság beszámolt arról is, hogy katalán magánszemélyek is a testülethez fordultak, mert elmondásuk szerint az október elején tartott, Katalónia függetlenségéről szóló népszavazást előkészítő választási bizottság egyes tagjaira egyenként 6000 eurós bírságot szabtak ki. A strasbourgi bíróság közlése szerint a beadványokat átvették, az eljárás rendje szerint közlik Madriddal, majd hamarosan döntés születik arról is, hogy a keresetek az emberi jogi bíróság hatáskörébe tartoznak-e.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke 150 ezer eurós (46,8 millió forintos) óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, azonban börtönbe kell vonulnia, amíg nem fizeti ki a megszabott összeget. Egy hete van előzetes letartóztatásban a leváltott katalán kormány nyolc tagja, lázadással, zendüléssel, hűtlen kezeléssel és egyéb a bűncselekményekkel vádolják őket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács intézményi családjába tartozik, ítéleteit Az emberi jogok európai egyezménye alapján hozza meg. Jogsértés megállapítása esetén a strasbourgi bíróság vagyoni és nem vagyoni kártérítést, úgynevezett igazságos elégtételt ítélhet meg, de ítéleteivel nem semmisítheti meg tagállamok jogszabályait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.