Az időjárás és a választók is Trumpék ellen vannak

Demokrata siker New Jersey-ben, Virginiában, New Yorkban, ítéletidő a két Korea határán, ott, ahová az amerikai elnök tartott.

MN
2017. 11. 08. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokrata párti győzelem született a kedden tartott kormányzóválasztáson New Jersey-ben és Virginiában. Az előrejelzéseknek megfelelően újraválasztották New York demokrata párti polgármesterét is. Virginiában 53:45 arányban Ralph Northam eddigi kormányzóhelyettest választották meg a republikánus volt pártelnök és George W. Bush kormányának volt tanácsadója, Ed Gillespie ellenében. New Jersey-ben a 60 éves milliomos bankár és volt németországi nagykövet, Phil Murphy lesz a kormányzó, aki az eddigi kormányzóhelyettest, a republikánus Kim Guadagnót győzte le. A demokrata párti jelölt a választók 53 százalékának bizalmát szerezte meg, míg republikánus vetélytársa a voksok 44 százalékával maradt alul.

Mindkét kormányzóválasztást óriási figyelem övezte, elemzők ugyanis az eredményt a Trump-kormány eddigi tevékenysége megítéléseként értékelik.

A kampány fő témái Virginiában az egészségbiztosítás helyzetének gondjai, az illegális bevándorlás, a bűnözés és a konföderációs szobrok körüli viták voltak, míg New Jersey-ben elsősorban a helyi kormányzat korrupciós ügyei és a magas helyi adók kerültek előtérbe.

Az eredmények láttán a Dél-Koreában tartózkodó elnök Twitter-bejegyzésben közölte: a virginiai jelölt, Ed Gillespie keményen dolgozott, de nem tette teljesen magáévá az ő politikáját. „A gazdaság rekordnagyságú számaival mi továbbra is győzni fogunk, még nagyobb arányban, mint eddig” – írta a republikánus jelöltek veresége után Trump.

Trump soros ellensége: Észak-Korea

Donald Trump amerikai elnök váratlan látogatást akart tenni kedden a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, de útját az utolsó pillanatban le kellett mondani a rossz időjárási körülmények miatt – idézték hírügynökségek szerdán a dél-koreai és az amerikai elnöki hivatal illetékeseit. Az amerikai elnököt és a kíséretében lévő újságírókat szállító, öt helikopterből álló légi konvoj elindult az övezetbe a Szöulban lévő Jongszan amerikai támaszpontról, de a rossz látási viszonyok miatt a pilóták nem látták egymás gépeit, nem kockáztatták meg a leszállást, és visszatértek a bázisra. Trump körülbelül egy órán át várt arra páncélozott limuzinjában, hogy tisztuljon az ég, de az időjárás csak tovább romlott, így le kellett mondania meglepetésszerű útját.

Beszédet így is mondott, mégpedig a dél-koreai parlamentben, ahol észak elszigetelését követelte a világ minden országától, így Kínától és Oroszországtól is. Phenjant azzal fenyegette meg Trump, hogy meg fogja védeni magát a civilizált világ, ha szükség lesz rá a nukleáris veszély miatt.

Trump Japánból ment Koreába, ahonnan Pekingbe (Kína) megy tovább, majd Vietnámba és a Fülöp-szigetekre megy. Mindenhol Észak-Koreáról fog beszélni.

A Demokrata Pártnak a tavaly novemberi elnökválasztás óta ez volt az első sikeres politikai megméretés, ugyanis az idén megtartott négy kongresszusi pótválasztás mindegyikét elvesztették.

New Yorkban újraválasztották Bill de Blasio demokrata párti polgármestert, és a bostoni demokrata párti polgármester, Marty Walsh is elnyerte a választók bizalmát egy második ciklusra. Polgármestert választottak még Detroitban, Seattle-ben, az észak-karolinai Charlotte városában, valamint a georgiai Atlantában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.