Az Iszlám Állam szerint a kalifátus katonája a New York-i merénylő

A dzsihadista terrorszervezet magára vállalta a nyolc halálos áldozatot követelő támadást.

Kovacsik Ágnes
2017. 11. 03. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magára vállalta az Iszlám Állam a New York-i gázolásos merénylet elkövetését. A terrorszervezet az an-Nabaa című internetes hetilapjának csütörtöki kiadásában azt írta, „a támadó egyike volt a kalifátus katonáinak”. A Nabaa nem közölt bizonyítékot az állítása alátámasztására – írja a Reuters.

Sayfullo Saipov egy bérelt teherautóval az Iszlám Állam nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrortámadást hajtott végre New York Manhattan városrészében kedden.

A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves üzbég származású férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és egy külföldi terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak nyújtott támogatás miatt emeltek vádat.

Joon Kim körzeti főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó szabadságvesztés, a második vádpontért pedig halálos ítélet is járhat. Donald Trump úgy véli, ki kellene végezni a merénylőt.

A hatóságok szerint Saipov a támadás előtt azt fontolgatta, hogy a dzsihadista szervezet fekete zászlaját tűzi ki teherautójára, végül letett szándékáról, mert nem akart feltűnést kelteni. A Washington Post a bírósági iratok alapján arról számolt be, hogy a férfi már egy évvel ezelőtt elkezdte szervezni a merényletet, ugyanakkor két hónappal ezelőtt merült fel benne először, hogy egy teherautót használ fegyverként.

Saipov azért választotta a halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán. Eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn hídon is és a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpáros úton is belehajt a tömegbe.

A terrorista vádiratában szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam többezernyi propagandaanyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat. Ráadásul Saipov búcsúüzenetében az Iszlám Államot éltette. Az amerikai hatóságok szerint a férfi az Egyesült Államokban radikalizálódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.