Az oroszok nem kérnek a forradalomból

A Kreml legszívesebben egy szót sem ejtene 1917 októberéről, így az évforduló előestéjén a fő hír Messi Moszkvába érkezése.

Stier Gábor
2017. 11. 06. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz éve ilyenkor a bolsevikok két-háromezer fős katonai szabadcsapata a hadsereg velük szimpatizáló egységeinek támogatásával már elfoglalta Petrográd legfontosabb épületeit, s csak a Téli Palota egyik szárnyában nagyjából ezer kadét és egy női alakulat védelmében húzódtak meg egy szobában. Az oroszok - ahogy Moszkvában tartózkodva most tapasztaljuk - máig megosztottak az 1917-ben történteket illetően, csupán abban ért egyet a túlnyomó többség, ma mindenre szükség van, csak forradalomra nem. Ez teljes mértékben összecseng a Kreml gondolkodásával, amely 1917-ről legszívesebben egy szót sem ejtene.

Ha viszont hivatalosan is szóba jön az évforduló, akkor Putyintól a hatalom közeli történészeken át Medvegyevig minden megszólaló a forradalom romboló, a társadalmat megosztó természetét hangsúlyozza. Ezt emeli ki a napokban a Pervij kanalon, azaz az Egyes csatornán A Forradalom ördöge címmel futó filmsorozat is, amely a megszállott, ráadásul nem orosz Lev Trockij mellett Alekszandr Parvuszt, a német kémmé vált, s a bolsevik párt pénzelésében kulcsszerepet játszó orosz marxistát állítja a középpontba.

Lenin a vérszomjas és cinikus hazaáruló szerepét játssza.

Mindezekkel alapvetően egyet is lehet érteni, csak az az ember érzése, mintha a „nagy októbert” feldicsőítő idealizálás után Oroszország kezdene átesni a ló túloldalára, s egy szó sem esik arról, hogy a puccs forradalmi helyzetben, a tömegek egyre növekvő elégedetlensége és a kettős hatalom közepette érte a legyengült országot.

Aligha véletlen e hangulatban, hogy ismét fellángolt a médiában a vita Lenin eltemetéséről. Nem hagyhatta ki e ziccert az elnökjelöltségre készülő Kszenyija Szobcsak sem, s

követelte a bolsevik vezető múmiájának eltemetését.

De kiállt Lenin eltemetése mellett a hatalmi párt sorait erősítő krími képviselő, a Matilda című film ellen hadjáratot indító monarchista Natalja Poklonszkaja is, aki Napóleon sírjához hasonlóan múzeummá alakítaná a mauzóleumot. A kommunisták vezetője Gennagyij Zjuganov erre magából kikelve arra figyelmeztetett, hogy „ez a fecsegés egy egész nemzedéket zavarhat ki a Vörös térre, s erre senkinek nincs szüksége”. Erre válaszul – miért is ne? – megszólalt a csecsen elnök Ramzan Kadirov is, s Zjuganovnak nekiesve arról értekezett, hogy a kommunista politikus leragadt a múltban, s nem érti az új nemzedékeket. Majd azt követelte, hogy szavaiért Zjuganov kérjen bocsánatot az orosz társadalomtól, amelynek 60 százaléka a Levada Központ felmérése alapján eltemetné Lenint, a fiatalok körében pedig ez az arány 81 százalékos.

Közben a felmérésekből kiderült, hogy

az oroszok többsége nem gondolkodott el igazán 1917 következményein.

A februári forradalommal kapcsolatban is meglehetősen sok a bizonytalanság, a legnagyobb egység a tekintetben van, hogy a monarchia bukását üdvözlendő és előremutató lenne. Októbert tekintve még megosztottabb az orosz közvélemény. A VCIOM, az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ friss felmérése szerint 45 százalék úgy véli, hogy a történtek a többség akaratát képviselték, míg 43 százalék ezzel ellentétes állásponton van. Ugyanígy, 46-46 százalékos arányban megoszlik a vélemény arról, hogy a fordulat a többség érdekében állt-e. A többség, 57 százalék elkerülhetetlen szükségszerűségként értékeli 1917 októberét, abban viszont

a döntő többség, 92 százalék egyetért, hogy ma Oroszországban egy újabb forradalomra egyáltalán nincs szükség,

s az károsan befolyásolná az ország fejlődését.

A 100. évforduló természetesen foglalkoztatja az orosz társadalmat, amely november 7-én így vagy úgy állást foglal a történtekről, az azonban nem véletlen, hogy a „nagy októberi” előestéjén a vezető hír nem a megemlékezés volt, hanem az argentin válogatott közelgő barátságos mérkőzése a megújult a világbajnokságra Luzsnyikiban, s Messi érkezése az orosz fővárosba.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.