Beengedtek egy segélyszállító hajót a jemeni kikötőbe

Jemenben több millió ember sodródott a humanitárius katasztrófa szélére.

MTI
2017. 11. 26. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció november 6-án szigorította meg a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, miután az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyverrel is ellátja őket. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak.

A blokád miatt Jemenben több millió ember sodródott a humanitárius katasztrófa szélére. A vasárnap érkezett hajó 5500 tonna lisztet szállított. Szombaton pedig, több hét után először, négy segélyszállító repülőgép érkezett a jemeni fővárosba.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy

Jemenben több mint 11 millió gyermeknek van sürgősen szüksége humanitárius segélyre.

A jemeni háborút sajnos a gyermekek ellen vívják – mondta Geert Cappelaere, a szervezet közel-keleti részlegének igazgatója a jordániai fővárosban, Ammánban tartott sajtótájékoztatóján. 2015 márciusa óta csaknem ötezer gyermek vesztette életét, vagy sebesült meg súlyosan a konfliktus miatt. Több ezer iskola és egészségügyi létesítmény megrongálódott vagy teljesen megsemmisült az országban.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.