Belga miniszter: Nem avatkozunk Puigdemont kiadatási ügyébe

Ez tisztán jogi ügy – szögezte le Koen Geens.

MN
2017. 11. 04. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puigdemont és társai ellen európai elfogatóparancsot adott ki a bíróság Spanyolországban, miután a katalán parlament októberben a hónap elején tartott, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. Ebben az esetben sajtóhírek szerint a belga hatóságoknak három hónapon belül el kell majd dönteniük, hogy átadják-e Puigdemont-t Spanyolországnak. Carmen Lamela bíró előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A hagyományos kiadatási ügyekkel ellentétben a végrehajtó hatalomnak az európai elfogatóparancsok ügyében semmilyen szerepe nincs, minden az érintett országok igazságügyi hatóságai között zajlik – húzta alá Geens.

Puigdemont azt mondja, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte „átpolitizálódott”.

A volt katalán elnök és társai brüsszeli tartózkodása a belga kormányon belül is feszültséget okoz, mert hivatalosan a miniszterelnök azt kérte a kabinet tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot, de a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség maga is deklaráltan szakadár párt, amely rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel.

A spanyol főállamügyész még csütörtökön kérte európai elfogatóparancs kibocsátását Carles Puigdemont és a négy vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Puigdemont hétfőn váratlanul érkezett Brüsszelbe egykori kormánya több tagjával együtt, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. Kedden azonban Puigdemont azt közölte, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban. Hozzátette: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet Katalónia problémájára. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. „Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van – jelentette ki. – Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint „világos biztosítékokat” kapnak a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra és az igazságos bánásmódra.

Pénteken Puigdemont kijelentette, hogy kész indulni a spanyol kormány által december 21-ére kiírt katalóniai regionális választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.