Berlin saját hatáskörben folytatja a belső határellenőrzést

Tavaszig biztosan lesznek a bajor–osztrák határon is ellenőrzések.

MN
2017. 11. 13. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország a schengeni övezet tagállamainak előzetes hozzájárulása nélkül, a nemzeti szuverenitásra hivatkozva folytatja tovább az övezeten belüli határellenőrzést – közölte a szövetségi belügyi tárca az MTI-vel.

A bejelentést az indokolta, hogy a hét végén lejárt a belső határellenőrzésre adott közösségi hozzájárulás. Hozzátették: az intézkedés fenntartásáról Németország csupán tájékoztatta partnereit.

A minisztérium egyik szóvivője aláhúzta: a határellenőrzés folytatásának jogi alapja az európai uniós Schengeni határellenőrzési kódex 25. cikkelye, amely szerint ha egy tagállam közrendje vagy belső biztonsága szempontjából azonnali intézkedésre van szükség, az érintett tagállam kivételesen és haladéktalanul visszaállíthatja a határellenőrzést a belső határokon, de erről tájékoztatnia kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

A szóvivő kijelentette: az eddigiektől eltérően a határellenőrzést már csak a bajor–osztrák határon, valamint a Görögországból érkező repülőjáratok esetében folytatják.

Thomas de Maiziere belügyminiszter november 12-étől hat hónapra, 2018. május 12-éig rendelte el a szóban forgó intézkedést, miután konzultált Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia belügyminiszterével. A döntésről tájékoztatták az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát, az Európai Parlament elnökségét, valamint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megalkotásáról szóló szerződés valamennyi tagállamának belügyi minisztériumát.

A tárcavezető a terrorfenyegetettségre, az illegális migrációra és az uniós külső határ védelmében továbbra is mutatkozó hiányosságokra hivatkozva rendelte el a nemzetközi migrációs válság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított határellenőrzés fenntartását.

A minisztérium szóvivője felidézte, hogy az uniós belügyminiszterek tanácsa legutóbb idén május 11-én járult hozzá a belső határellenőrzés fenntartására, az Európai Bizottság javaslata alapján. A hozzájárulás hat hónapra szólt, november 11-én járt le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.