Blokkolnák a WhatsAppet és a Telegramet Afganisztánban

A szolgáltatóknak húsz napra lehetetlenné kell tenniük a két applikáció használatát.

MN
2017. 11. 04. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ATRA felszólító levele gyorsan terjedni kezdett az afgán közösségi médiában. A november 1-jén kelt dokumentum szerint a szolgáltatóknak haladéktalanul húsz napra lehetetlenné kell tenniük a két applikáció használatát. Ennek ellenére a Reuters azt írja, hogy a két alkalmazás az állami és magánkézben lévő mobilhálózatokon is hibátlanul működött egész héten, és jelenleg is használható. Bár pénteken állítólag akadoztak az applikációk, azt nem tudni, szándékos leállás okozta-e a problémát.

A Reuters beszámolója szerint felhasználók és civil jogvédők is felháborodásuknak adtak hangot a lépés miatt. Sahzad Arjobi távközlésért felelős miniszter leszögezte: a kormány elkötelezett a szólásszabadság iránt, és tisztában van azzal, hogy ez alapvető jog.

Sajtójelentések meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a titkosított üzenetek küldésére alkalmas appok használatának letiltását az afgán elhárítás, a Nemzetbiztonsági Igazgatóság kezdeményezte, hogy megnehezítse a tálibok és egyéb szélsőséges csoportok bizalmas kommunikációját – írja az MTI. A hírt egyelőre nem erősítették meg.

A mobilkommunikáció elterjesztése az egyik legnagyobb sikertörténet Afganisztánban, mióta amerikai beavatkozással eltávolították a hatalomból az országot 1996 és 2001 között irányító szélsőséges tálibokat. Idővel a titkosított kommunikációt lehetővé tévő alkalmazások, a Viber, a WhatsApp és a Telegram is elterjedtek, ami viszont azzal jár, hogy a szélsőségesek is élhetnek az alkalmazások kínálta lehetőségekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.