Budapestről közvetlen légi járat lehet Casablancába

Magyar Levente külügyi államtitkár pénteken egyeztetett Marokkóban az új közlekedési kapcsolatról.

MTI
2017. 11. 10. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a Magyar–Marokkói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság harmadik ülésén vett részt. Rabatból az MTI-nek telefonon elmondta, a tárgyalások egyik főtémája a turizmus volt, idén két új légi járat, a Budapest–Marrákes, és a Budapest–Agadir indult az országok között.

Ez azonban nem elégséges a közlekedési kapcsolatok szempontjából, mondta Magyar Levente, és közölte, ezért tárgyaltak a még hiányzó Budapest–Casablanca járat indításáról is. Ha ez sikerült, akkor lesz elégséges szinten a két ország közvetlen összeköttetése, mivel jelenleg félnapos program eljutni átszállással Budapestről Casablancába.

Emellett a turizmus fellendítésére előkészítenek egy-egy kampányt is a két országban a másikról.

A másik kiemelt területnek az államtitkár a mezőgazdaságot nevezte, mivel a téli időszakban számos olyan termény – zöldség vagy gyümölcs – van, ami Magyarországon nem terem meg, Marokkóban viszont igen. Hamarosan konkrét projektek valósulhatnak meg a vízgazdálkodás vagy a halkultúra területén is, jelenleg fél tucat konkrét projekt van előkészítés alatt.

Magyar Levente elmondta, hogy a gazdasági kapcsolatok élénkítésére magyar–marokkói üzleti fórumot is rendeztek Casablancában.

Szólt arról is, hogy Marokkó fontos szerepet játszik az illegális migráció feltartóztatásában, ebben évtizedes tapasztalata van. A két ország ezen a téren is együttműködik, biztonságtechnikai cégek közötti tapasztalatcserével, a határvédelem digitalizációjában és technikai fejlesztésében. A két ország politikailag is egy platformra került azoknak a támadásoknak és kritikáknak a kereszttüzében, amelyek az illegális migráció elleni küzdelmet a demokratikus értékrenden kívüli tevékenységnek tartják – mondta. Magyarország határozottan kiáll a polgárai védelméért – tette hozzá.

Jelenleg száz marokkói diák vesz részt magyar állami ösztöndíjprogramban, ennek bővítésére van igény, a kormány nyitott az ötvenfős bővítésére – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.