Bulgária megvenné a MiG–29-es repülőket, amiket az állam árverez

Azért lehet szükségük a magyar gépekre, mert pilótáik a saját eszközparkjuk rossz állapota miatt nem hajlandók repülni.

Hava Nikita
2017. 11. 03. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária megvenné azt a huszonhárom MiG-29-es repülőt, húsz hajtóművet, rakétákat, alkatrészeket, amit a napokba bocsátott árverésre Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az Elektronikus Aukciós rendszerén keresztül – írja a Topwar.ru orosz haditechnikai szaklap a Defense Security Intelligence Analysis (DSIA) információira hivatkozva.

A lap megjegyzi, hogy Bulgáriának azért lehet szüksége a magyar gépekre és az alkatrészekre, mert az ország pilótái a jelenlegi MiG–29-es gépeik rossz állapotára hivatkozva nem hajlandóak repülni.

Az Riafan.ru pedig azt írja, hogy akár Ukrajna is bejelentkezhet a magyar MiG gépekért.

A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló MiG–29-esek és tartozékaik együttes kikiáltási ára 4,8 milliárd forint, 8 milliós lépcsővel lehet rájuk licitálni. Az árverés kezdetének időpontja október 25-e szerda volt, november 14-től lehet licitálni, az aukció november 16-ig tart majd. A belépési küszöb igencsak magas, már az árverési biztosíték összege is meghaladja az 1,2 milliárd forintot.

A kiírás szerint a leendő vevőnek hadiipari tevékenységi engedéllyel kell rendelkeznie, és írásbeli nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a MiG-ekkel tervezett ügylet a mindenkori nemzetközi, illetve uniós szankciós rendelkezések maradéktalan betartásával történik. A tranzakciót jóvá kell hagynia Oroszországnak, ugyanis Magyarország és az Orosz Föderáció közt érvényben van egy szerződés, amely szerint a magyar fél nem adhatja el harmadik félnek, többek között külföldi jogi és/vagy természetes személyek, vagy nemzetközi szervezetek részére a volt Szovjetunió licencei alapján gyártott katonai eszközöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.