Csúnyán beszólt elődjének az új holland nagykövet

A frissen kinevezett diplomata elődje nagy port kavart interjúját kommentálta Takács Szabolcs államtitkárnak.

MN
2017. 11. 02. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ostoba és diplomatához nem méltó” („silly and unprofessional”) – ezekkel a jelzőkkel illette a nyáron távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában elhangzottakat a diplomata utódja – tudta meg a Magyar Nemzet diplomácia forrásból. Információink szerint René Enrico van Hell október 26-án járt bemutatkozó látogatáson Takács Szabolcsnál, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkáránál, itt került szóba az interjú.

Gajus Scheltema augusztus végén azt mondta a 168 Órának, hogy a magyar kormány éppen olyan mechanizmusok mentén keres magának ellenségképet, mint az Iszlám Állam teszi. A nyilatkozat után Szijjártó Péter bejelentette, hogy visszahívják Hágából a magyar nagykövetet – aki egyébként amúgy is szabadságát töltötte itthon, ráadásul a nagykövetség épülete is be volt zárva felújítás miatt. A magyar külügyminiszter azzal is fenyegetett, hogy René Enrico van Hellt addig nem fogadják semmilyen kormányzati fórumon, amíg a holland kormány el nem határolódik Scheltema nyilatkozatától. Ez végül hamar megtörtént, így az új nagykövet rendben átadhatta megbízólevelét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.