Egyiptomi merénylet: 300 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

A halottak között 27 gyermek is van. A támadás megtorlását ígéri az egyiptomi elnök.

MN
2017. 11. 25. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MENA hivatalos hírügynökségnek az ország főügyészére hivatkozó szombat délelőtti jelentése szerint a Sínai-félszigeti Bír-el-Abdban egy mecsetnél történt merénylet halálos áldozatainak száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek van. További 128 ember sebesült meg. A főügyész közleményében közölte: a terrortámadást „a legfontosabb állambiztonsági ügyként” kezelik. 

A pénteki beszámolók szerint a támadók mintegy 40-en voltak, a MENA szombati közlése szerint 25-30-an. Az Iszlám Állam zászlaját emelték magasba. Robbanóeszközöket vetettek be, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. A támadókon katonai jellegű egyenruha, egyeseken álarc volt, akin nem, az sűrű szakállat és hosszú hajat viselt – írja az MTI.

A BBC beszámolója szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt mondta, a fegyveres erők és a rendőrség megtorolja a támadást, valamint helyre fogják állítani a biztonságot és a stabilitást. Péntek este több csapást is mért az egyiptomi légierő a terroristák Bír-el-Abd körüli rejtekhelyeire.

Az kairói kormány a támadás hírére azonnal szükségállapotot hirdetett ki az észak-sínai térségben, Abdel-Fattáh esz-Szíszi pedig pénteken háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A belügyi minisztérium nyomozást indított a merényletek felderítésére.

Az elnök ezenkívül szombaton elrendelte, hogy építsenek egy mauzóleumot a halálos áldozatok emlékére, egyelőre azonban részleteket nem közölt erről.

A vérontást még senki nem vállalta magára, ám az Iszlám Állam megmaradó sejtjei és a nekik hűséget esküdő szélsőséges iszlamisták már több merényletet is elkövettek a Sínai-félsziget területén.

A mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó szélsőségesek, főként az Iszlám Állam harcosai, mert hitehagyottnak, bálványimádónak tartják őket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvéttáviratban biztosította együttérzéséről egyiptomi kollégáját, Számeh Sukrit a terrortámadás miatt. A külügyminiszter táviratában, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel, az áll, hogy a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a pénteki terrortámadást, osztozik az egyiptomi nép gyászában, együtt érez az áldozatok családtagjaival, és bízik a sérültek mihamarabbi felépülésében. A támadás újra bebizonyította, hogy a terroristák nem tisztelik sem az életet, sem pedig a hitet, valamint ellenségüknek tekintenek minden békeszerető nemzetet és vallást – tette hozzá. „A kormány nagyra értékeli az egyiptomi biztonsági erők harcát a terrorizmus ellen, ami nagyban elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását nemcsak Egyiptomban, de az egész régióban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ugyancsak részvéttáviratot küldött péntek este az egyiptomi képviselőház elnökének és az Al-Azhar Egyetem vezetőjének. Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a házelnök egyiptomi hivatali kollégájának, Ali Abdel-Álnak küldött táviratban részvétet nyilvánított Egyiptom népének, különösen a több száz áldozat hozzátartozóinak, barátainak és kollégáinak amiatt, hogy „elvesztették szeretteiket a Sínai-félszigeti Bír-el-Abd egyik mecseténél elkövetett kegyetlen és embertelen terrorista támadásban”. Emellett gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. Az Országgyűlés elnöke külön részvéttáviratot küldött Ahmed et-Tajjeb főimámnak, aki az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézményének, a kairói Al-Azhar egyetemnek a vezetője. Kövér azt írta nekik: nagy szomorúsággal és megdöbbenve értesült a merényletről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.